Paw Patrol: Filmen

Amerikansk barnefilm, 2021, anbefales ikke

En barnefilm der heltene bruker deler av filmen til å snakke stygt til andre, og som byr på det som virker som dårlig skjult produktreklame, kan ikke anbefales uansett hvor søte og morsomme de små valpene er.

Heltene er superkule i Paw Patrol, mens alle andre er en ubrukelig vits. Denne filmen bommer grovt i sin formidling av hvordan man bør forholde seg til andre, og hvis barn ser den så kan det være lurt å ta en prat med barna om hva de synes om hvordan heltene snakker til andre. Det virker også som om filmen legger opp til å gi barn lyst til å kjøpe leketøy hentet fra filmen.

Handling

Når den korrupte ordføreren Humdinger skaper kaos i Adventure City med sine stormannsgale katastrofeprosjekter må Paw Patrol, en gruppe søte hundevalper ledet av gutten Ryder, redde dagen.

Paw Patrol: Filmen

Regi: Cal Brunker
Sjanger: Barnefilm
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 26mn.
Produksjonsår: 2021

Vurdering

Hvem i all verden er det som har godkjent et manus der søte hundevalper snakker slemt til andre, og der alle andre enn heltene blir fremstilt som fjols og tullinger?

Noen eksempler:

En kis kaster fra seg søppel på bybanen. Usympatisk ja, men her er svaret fra den søte hundevalphelten når kisen ikke vil rydde opp etter seg: «Jeg skal plukke deg opp og kaste deg i søpla!»

Paw Patrol setter seg fast i trafikken under utrykning. En søt hundevalp kjefter til en stakkar som tilfeldigvis står ved siden av dem og roper at han må komme seg ut av veien. Etterpå sier valpen, fornøyd med seg selv: «Man må vite hvordan man snakker til folk.» (Dette klippet er med i traileren som kan ses under.)

En puddel våger å motsi en av våre helter, og får slengt mot seg: «Du ser ut som en vaskekost!»

Disse holdningene til hvordan man oppfører seg og tenker om andre er ganske usmakelig. Og det verste er at dette skjer i en film som er morsom og kul – dette er en underholdende og vellaget film for barn. Heltene er søte og fargerike hundevalper, så det er langt fra sikkert at barn som ser filmen i det hele tatt vil tenke over denne oppførselen. Dersom barn ser denne filmen, kan det være en idé å spørre barna om hva de synes om hvordan valpene snakker til andre, og stimulere til refleksjon over hva man synes er greit å si og gjøre.

Det finnes også mange kule kjøretøy som de søte valpene bruker. Dette bærer sterkt preg av produktplassering, og heltene bruker påfallende lang tid på å finne frem kjøretøyene – én etter én, slik at alle blir vist så flott frem. Gjør man et kjapt nettsøk ser man at det er laget massevis av leketøy fra filmen som kan kjøpes til barna.

Filmen prøver seg på litt budskap om samarbeid og tro på seg selv, men det blir for halvhjertet til at det trekker noe opp.

Egnethet

Paw Patrol: Filmen er tillatt for alle. Det er noen dramatiske scener, men alt foregår i en munter og positiv stemning. Men vi kan ikke anbefale en film som fremmer negative holdninger og driver med produktreklame.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder enkelte dramatiske scener. Da disse scenene foregår i en trygg ramme, får filmen aldersgrense tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Paw Patrol: Filmen»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser