Peter Pan & Wendy

Amerikansk eventyr, 2023, vi anbefaler fra 6 år

ANMELDELSE: En god og underholdende versjon av den kjente historien om Peter Pan, men det er ikke så mye nytt for de som har sett de andre filmene om gutten som ikke ville vokse opp.

Filmen er basert på romanen av J.M. Barrie, og Disneys animerte versjon fra 1953, historien om gutten som ikke ville vokse opp.

Handling

Det er siste kvelden hjemme med familien før Wendy sendes av gårde på kostskole. Wendy er ikke fornøyd med å skulle dra hjemmefra, og motstår foreldrenes forsøk på å få henne til å akseptere at hun blir voksen, hun vil heller bli hjemme og leke med sine yngre brødre. Om natten får de besøk på barnerommet av den legendariske Peter Pan og hans medhjelper Tingeling, fra fortellingene de har vokst opp med. Han tar dem med seg på eventyrferd til Neverland, hvor de møter på nye venner og fiender, og blir jaktet på av Kaptein Krok og hans sjørøvere. Underveis må Wendy og Peter finne nye sider av seg selv for å hjelpe hverandre og resten av Neverland.

Peter Pan & Wendy

Regi: David Lowery
Sjanger: Eventyr
Skuespillere: Alexander Molony, Ever Anderson, Jude Law, Alyssa Wapanatâhk m.fl.
Språk: Engelsk
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 46min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Wendys navn er med i tittelen av en grunn, og historien fokuserer denne gang like mye på henne som Peter selv. Denne versjonen av henne er ingen forsiktig jente som må reddes hele tiden. Hun er tøff og sta og står opp for seg selv, samtidig som hun bryr seg om de rundt seg. Det er ofte gjennom Wendy vi får vite historien til de andre karakterene, fordi hun er den som spør, og hun er like aktiv som Peter i å drive handlingen fremover. Det er kanskje Wendys nye fremstilling som gir mest av interesse i denne versjonen. Peter blir tidvis litt bakgrunnsfigur i sin egen historie, men filmskaperne har valgt å trekke inn litt av de mørkere sidene av historien og gir litt mer dybde til både ham og Kaptein Krok gjennom dette. Tingeling får også litt mer av sin historie frem i denne versjonen, og det justeres på dynamikken mellom henne og de to hovedpersonene fra den originale versjonen.

Filmens hovedtema er som man forventer, det handler om å vokse opp, på godt og vondt, og å ville holde fast på barndommen. Spesielt gjennom Wendy blir også budskapet at det er viktig å høre og se andre, og vise forståelse for hva de har vært gjennom. Selv om det er få scener mellom dem, så viser spesielt dynamikken mellom Wendy og Tingeling dette, men også i historien vi får om Peter Pan og Kaptein Kroks tidligere vennskap. Mange føler nok at det var unødvendig med enda en versjon av den allerede kjente historien om Peter Pan, og historien i seg selv er det ikke gjort noen store endringer på, selv om det er noen justeringer for det moderne publikum. For barn og voksne som ikke er så godt kjent med historien, er dette likevel verdt å se. Disney har på mange måter oppdatert og prøvd å rette opp i kritikk som den animerte versjonen fra 1953 har fått opp gjennom årene. Dette sees kanskje spesielt i fremstillingen av Tiger Lily og hennes kultur. Det er både kjente og ukjente skuespillere med i filmen, som alle holder et bra nivå. Det visuelle er til tider imponerende, og det er mange flotte scener i løpet av filmen, musikken brukes også godt. Alt i alt er det en god filmopplevelse.

Egnethet

Filmen har fått aldersgrense 6 år. Det er lite som er upassende for barn, men til tider kan kanskje filmen være skremmende for noen barn, spesielt når krokodillen dukker opp. Det er noe dueller og slåssing og hovedpersonene er tidvis i fare. Likevel er det tydelig at det er et eventyr, og det vises ingen alvorlige skader. Filmen er kanskje mest interessant for barn fra 9 år, selv om den godt kan ses av yngre barn også. Filmen passer bra som familiefilm.

Filmtrailer:

Les mer om «Peter Pan & Wendy»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser