Petter Kanin hopper hjemmefra

Amerikansk/britisk komedie, 2021, passer for alle

ANMELDELSE: Petter Kanin må bestemme seg for hvor rampete han skal være i denne komedien som passer fint for barn.

Morsom, passe absurd og med gode doser fart og spenning. Dette er fin underholdning med et godt budskap til barn og unge, men samtidig mangler det litt for å bli en klassiker.

Handling

Bea og Thomas har giftet seg, og bor sammen med kaninene og de andre dyra på en idyllisk gård på landet. Petter Kanin har et litt rampete rykte, og til tross for at han prøver å forbedre seg, så blir det meste han gjør misforstått – og de fleste fortsetter å se på han som den rampete kaninen som skaper trøbbel overalt. Dette gjør Petter skuffet, og får ham til å føle seg litt utenfor.

Samtidig gjør Bea stor suksess med boken hun har skrevet om kaninene og dyra på gården. En stor forlegger vil gi ut boken hennes, og hele gjengen reiser til London for å se hva dette kan bli. Og her skjer det som for alvor starter eventyret; forleggeren vil at Petter skal fremstilles som et skikkelig bøllefrø.

Det fører til at Petter skuffet trekker seg unna, møter en gammel venn av faren, blir med i en gjeng med tyver og tar rollen som trøbbelmaker de luxe. Men er dette den kaninen han egentlig er?

Petter Kanin hopper hjemmefra

Regi: Will Gluck
Sjanger: Komedie, eventyr
Skuespillere: Rose Byrne, Domhnall Gleeson m.fl.
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA / England
Spilletid: 1t 33min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Petter Kanin gjør mange feil i denne filmen, men han lærer av dem og resultatet blir et fint budskap til barn. Når mange rundt den unge kaninen sier at han er et bøllefrø, så tror han til slutt på dem – og han tar rollen som lurendreier og tyv. Han drar til og med vennene sine med i de slemme oppleggene sine. Historien blir en fin reise for en ung sjel som er litt usikker, og som på grunn av rampestrekene han har gjort tidligere blir sett på som litt slem. Men innerst inne er ikke Petter så slem, og dermed fortsetter reisen til han gradvis finner ut hvem han egentlig vil være – med god hjelp fra vennene sine.

Filmen handler også om vennskap og familie, og sett under ett er det veldig mye flott å reflektere over og snakke om etter å ha sett filmen.

Men dette er ikke en lei historie. Tvert imot. Dette er en fartsfylt og absurd komedie der det hele tiden skjer noe sprøtt og artig. Filmen er en blanding av realfilm og animasjonsfilm, og det gir muligheten for noen helsprø scener med – hva skal man kalle det – la oss si ekstreme tegneserieaktige uhell og andre katastrofer. Latteren vil sitte løst hos både barn og voksne når Petter og vennene hans slår seg løs.

På den annen side vil nok ikke Petter Kanin hopper hjemmefra bli noen umiddelbar klassiker. Filmen mangler den følelsesmessige nærheten som de beste barne- og familiefilmene klarer å skape. Det er bare den indre reisen til Petter som er gitt litt dybde, og de andre karakterene er nærmest bare staffasje som forblir endimensjonale typer – kanskje med unntak av Thomas, som våkner litt i siste del av filmen, og til en viss grad den slemme Barnabas, som lar oss få vite grunnen til at han er blitt slem.

Egnethet

Petter Kanin hopper hjemmefra er tillatt for alle. Det finnes noen dramatiske scener og litt slemme typer, så de aller yngste vil nok sette pris på å ha en voksen ved siden av seg om de skal se filmen. I utgangspunktet kan hele familien se denne filmen, men for noen av de aller yngste kan det kanskje bli litt vel fartsfylt. For skolebarn er dette fin underholdning med et godt budskap.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å være skadelige for barn. Filmen får aldersgrense tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Petter Kanin hopper hjemmefra»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto: Sony Pictures / SF Studios