Pinnsvinets hemmelighet

Fransk drama, 2009, anbefales fra elleve år

Paloma har bestemt seg for å ta sitt eget liv på tolvårsdagen sin. Men så flytter japanske Herr Ozu inn i boliggården, og han vekker noe i både Paloma og portnersken Fru Michel. Denne fine dramafilmen viser at mennesker kan ha fantastiske kvaliteter, bare de får lov til å uttrykke dem.

Historie

Elleve år gamle Paloma er en veldig intelligent jente. Familien hennes er svært rik, men hun snakker lite med verken faren, som er minister, den nevrotiske moren eller storesøsteren. Paloma liker aller best å gjemme seg vekk, observere andre og filme familien og naboer med et gammelt videokamera. Hun synes livet er absurd, og ønsker ikke å ende opp som de voksne – som en fisk i en bolle, som hun sier det. Derfor har hun bestemt seg for å ta sitt eget liv på tolvårsdagen sin.

Fru Michel er portnersken i boliggården der Paloma bor. Hun er enke og lever et tilbaketrukket liv. Fru Michel trives best med å lese bøker. Dette fører til at folk tror hun er en gretten gammel frue, men under overflaten skjuler det seg et kultivert og sjarmerende menneske.

En dag flytter den japanske herremannen Kakuro Ozu inn i en av leilighetene. Han ser med en gang at både Paloma og Fru Michel har noe i seg som bare venter på å slippe ut. Han behandler dem med åpenhet og respekt, og det gir umiddelbare resultater. Både Paloma og Fru Michel oppdager en ny glede i livet, og begge to blomstrer.

Pinnsvinets hemmelighet

Regi: Mona Achache
Sjanger: Drama
Skuespillere: Josiane Balasko, Garance Le Guillermic, Togo Igawa, Anne Brochet, Ariane Ascaride, Wladimir Yordanoff m.fl.
Språk: Fransk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Frankrike
Spilletid: 1t 40min
Produksjonsår: 2009

Vurdering

”Pinnsvinets hemmelighet” er en flott film. Ved hjelp av et rolig formspråk forteller filmskaperne en varm og fin historie om hvor flotte mennesker kan være når de får lov til å uttrykke hvem de virkelig er. I en verden der mye avgjøres av førsteinntrykk er det godt å bli minnet på hvor viktig det er å møte andre med åpenhet og toleranse, og ikke å la fordommer og raske konklusjoner bli avgjørende.

Tittelen til filmen forklarer egentlig best hva historien handler om. Paloma sammenligner Fru Michel med et pinnsvin, som hun mener er litt misforståtte vesener. Når pinnsvin føler seg utrygge ruller de seg sammen og stikker ut piggene. De er uinntagelige. Men innenfor piggene finnes det myke og subtile vesener.

Ungdom vil ha svært godt av å se denne filmen, men faren er stor for at mange av dem vil synes at filmen er ulidelig kjedelig. Handlingen driver sakte fremover, og for mange unge vil nok temaet virke verken relevant eller interessant. Vi vil likevel oppfordre foreldre og spesielt lærere til å ta med ungdom på kino for å se denne filmen. Hvis bare noe få griper det verdifulle budskapet, eller får vekket en interesse for ekte filmkunst, så vil det være verdt det.

Egnethet

”Pinnsvinets hemmelighet” har fått elleve års aldersgrense, og selv om det finnes en dramatisk scene, kan filmen trygt ses av barn fra denne alderen. Men dette er først og fremst en film for eldre ungdom og voksne. Det er nødvendig med både tålmodighet og modenhet for å gripe budskapet, men dette er til gjengjeld så godt at vi oppfordrer voksne til å ta med ungdom fra 13 år med på kino for å se denne filmen.

Konklusjon

”Pinnsvinets hemmelighet” er en flott og intelligent film som anbefales på det varmeste.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Forstyrrende tematikk og en dramatisk scene gjør at denne filmen får 11-årsgrense.

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser