Pjokken i flokken

Australsk animasjonsfilm, 2020, passer fra 6 år

Pjokken i flokken

Filmen byr på humor, spenning og et passende budskap for barn, og er til tider morsom underholdning, men generelt er kvaliteten på filmen bare så som så.

Dette er en film som mange barn vil kose seg med, og den har også et fint budskap om å være seg selv, men det er for langt opp til de beste animasjonsfilmene i sjangeren til at vi kan gi høyere enn terningkast tre.

Handling

Freddy er sønnen til lederen av en ærverdig og gammel varulvfamilie, og skal en dag bli leder av flokken. Men en tragedie rammer familien og veien dit blir langt fra enkel. Hans utspekulerte onkel Brynjulf vil gjerne ha makten, og onkelen holder ikke tilbake når han forteller Freddy hvor utilstrekkelig gutten er. Og når Freddy som 13-åring skal gjøre sin første forandring fra menneske til ulv, eller ulving som de kaller det, da går det fryktelig galt. Ut fra røyken kommer ikke en sterk ulv med skarpe klør og glinsende pels, men derimot en liten puddel.

Freddy jages ut på gaten, og der har han ikke andre venner enn de ekle hundene varulvene misliker så sterkt. Men kanskje hundene ikke er så ille likevel, og kanskje de er vennene han trenger for at en pjokk som ham skal komme seg tilbake og finne sin plass i flokken?

Pjokken i flokken

Regi: Alexs Stadermann
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Australia
Spilletid: 1t 35min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Fin tittel. Det skal de norske oversetterne ha, den er mye bedre enn den originale «100% Wolf». Den er både frisk og morsom og beskriver filmen godt. Det er nemlig ikke lett for en liten pjokk som skal bli en stor og sterk varulv å bli en enda mindre pjokk i form av en puddel med rosa hår. Men det er også katalysatoren som fører til at Freddy får fjernet en rekke fordommer og oppdager det som er viktig i livet; å være seg selv, å ha et godt hjerte og verdien av gode vennskap. Budskapet i filmen er fint for barn, og har en rekke gode nyanser, for eksempel at både Freddy og hundevennene hans oppdager at det de tror om hverandre er fordomsfullt og helt fullstendig feil – både hunder og varulver er jo ålreite de.

Filmen har også mye sprø humor som helt sikkert vil more et ungt publikum. De fleste karakterene er klin kokos, og det skjer så mye rart at latteren nok vil sitte løst hos unge seere.

Når vi likevel velger å gi terningkast tre, så er det ganske enkelt at kvalitetsforskjellen opp til de beste animasjonsfilmene er for stor. For det første er kvaliteten på animasjonen ikke på nivå med det beste. For det andre er konseptet ok, men opplegget med den slemme onkelen, varulvslekten og denne månesteinen alt for enkelt, uoriginalt og klisjefylt. Man har fylt på med alt for mange elementer, men lite følges opp og får betydning. For det tredje synes vi at dialogen mellom karakterene til tider er litt for krass og slem, samt at skillet mellom god og ond er for overdrevet og unyansert. Filmen kan underholde barn og gi dem noe å reflektere over, men kvaliteten på filmen er generelt middelmådig.

Egnethet

I løpet av filmen går hovedpersonene gjennom en rekke skumle og dramatiske hendelser, og det er til tider dyster stemning og noen varulver som ser ganske skumle ut. Aldersgrensen er seks år, og vi anbefaler ikke filmen for yngre barn. For barn fra seks år er dette er helt grei film å bruke tiden på, men det finnes altså mange mye bedre animasjonsfilmer enn dette.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Flere scener med faretruende situasjoner og kraftige effekter gjør at denne filmen får 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Pjokken i flokken»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser