Prinsesse Mononoke

Japansk animasjonsfilm, 1997, anbefales fra ni år

Prinsesse Mononoke

Imponerende animasjon og viktig tematikk om jordens økosystem gjør denne filmen til en like god filmopplevelse som ved premieren for 20 år siden. Denne episke japanske tegnefilmen er ikke for de yngste, men for barn fra ni år anbefales den på det varmeste.

Dette er en tegnefilm litt utenom det vanlige, med en dyster og dramatisk historie som ikke egner seg for de yngste barna. Men dette er en stor klassiker med et sterkt tema og fantastisk tegnefilmkunst som nå kommer for første gang med norsk tale. Vi oppfordrer familier med barn fra ni år om å få med seg denne filmen.

Handling

Dette er en fortelling som foregår i gudenes og demonenes tid. Disse lever side ved side med menneskene, og verden er truet av konflikt. Demoner har besatt dyrene, og de vokser i styrke av sinne og frykt. Grunnen til sinnet er menneskene, som har tatt seg til rette i naturen, hogger ned skog og fordriver dyrene. Uro og usikkerhet hersker i landet, og mennesker og overnaturlige krefter braker sammen i krig.

I begivenhetenes sentrum havner prins Ashitaka, som infiseres av en demonisk kraft. For å redde seg selv og verden legger han ut på en episk reise, der han blir den sentrale personen som kan gå mellom mennesker og guder i et forsøk på å finne en naturlig balanse som kan gi fred.

Prinsesse Mononoke

Regi: Hayao Miyazaki
Sjanger: Animasjon / Eventyr / Fantasy
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Japan
Spilletid: 2t 15min.
Produksjonsår: 1997

Vurdering

Skal man beskrive denne filmen med ett ord, så må det være dette: Stor. Dette er en svært ambisiøs tegnefilm, og filmskaperne lykkes langt på vei i alt de prøver på. Historien er fundert på en kritikk av menneskets utnyttelse av naturen. Sentralt i historien står en landsby som utvinner jern, og den drives av en nådeløs, men også godhjertet kvinne. Hun har gitt de svakeste i samfunnet et nytt liv og ny mening med tilværelsen, men samtidig viker hun ikke for noe i sin visjon om å utnytte naturen for menneskets vinning. Dette går ut over dyrene, som hater kvinnen og hennes landsby. Denne kvinnen, og stort sett hele persongalleriet, er skildret med en slik flersidighet – der ingenting er bare ondt og godt, eller rett og galt. Vi får presentert en problemstilling, denne settes på spissen, og så kan vi selv reflektere over hva vi synes om problematikken. Det er sjelden man møter fortellinger av denne kvaliteten på film.

Samtidig skal det sies at det ikke er helt enkelt å gripe fatt i fortellingens rikhet. Barn og unge som ser filmen vil ha nytte av at voksne hjelper dem med å se det brede spekteret i tematikken og karakterene. Men ikke la dette være en grunn til å la være å se filmen, som fungerer på så mange nivåer at man ikke trenger å pløye helt i dybden for å ha glede og nytte av å se den.

Animasjonen er fantastisk. Studio Ghibli har i flere tiår levert tegnefilmer av høyeste kvalitet. Hver scene er et kunstverk og samspillet mellom lyd og bilde utsøkt. Det amerikanske underholdningsmaskineriet settes helt i skyggen av dette japanske tegnefilmstudioet som er høyt respektert over hele verden.

Egnethet

Prinsesse Mononoke er en dyster film, og har av den grunn fått en høy aldersgrense til tegnefilm å være. Vi får blant annet se hoder som kuttes av, voldelige drap og dyr som angriper med morderisk sinne. Nå er dette en tegnefilm med et forholdvis «snilt» uttrykk, så det er begrenset hvor sterke disse scenene oppleves. Men samtidig underbygges den dystre stemningen av mørke farger og en generell urolig og utrygg stemning i handlingen. Filmen frarådes derfor barn under ni år, som uansett vil ha problemer med å gripe fortellingens dybde. Merk at dette også er en lang film, med spilletid på 2 timer og 15 minutter.

For barn fra ni år, ungdom og voksne anbefales filmen på det varmeste.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Skremmende skikkelser og partier med faretruende situasjoner og voldsinnslag gjør at denne animasjonsfilmen får 9-årsgrense.

Filmtrailer

Les mer om «Prinsesse Mononoke»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser