Pus med støvler

Amerikansk animasjonsfilm, 2011, anbefales fra syv år

En visuelt flott, fartsfylt og morsom film om den sverdsvingende pusen fra Shrek-filmene.

Handling

I denne filmen blir vi kjent med oppveksten til den sjarmerende, utspekulerte og legendariske Pus med støvler. Han vokser opp på et barnehjem i Mexico, der han blir venn med Lille Alexander Trille, en oppfinnsom og fantasifull eggeformet gutt (ja, her blir det mange eggvitser). Alexander har hørt om ”Jack og bønnestengelen” sine magiske bønner som kan føre ham opp til skyene, der ”Gåsa med gulleggene” legger egg av gull.

Gjennom ungdomsårene blir Alexander stadig mer besatt av å finne de magiske bønnene, og etter en skjebnesvanger natt føler både Pus og Alexander seg forrådet av den andre. Pus blir etterlyst, og de neste årene tilbringer han som en fryktet og lovløs samfunnsfiende.

Men så møtes de to igjen, og det går ikke lang tid før Pus på nytt er blandet inn i jakten på bønnene og gåsa med gulleggene. Samtidig blir den sjarmerende Kitty Silkepote med på eventyret, og det har Pus, som også går under navnet ”Kattanova”, overhodet ingenting imot.

Pus med støvler

Regi: Chris Miller
Sjanger: Animasjon, Eventyr, Komedie
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 30min
Produksjonsår: 2011

Vurdering

Det første man slås av i ”Pus med støvler” er den strålende animasjonen. Det er som om hvert hår i pelsen til Pus har sitt eget liv. Gjennom hele filmen kan man glede seg over de flotte detaljene og den friske og forseggjorte animasjonen. Filmen er velfortjent nominert til Oscar for beste animasjonsfilm.

Historien i seg selv er noe ujevn. Lille Alexander Trille er den best beskrevne karakteren. Han er et komplekst digert egg, der han drives av blind ambisjon, hevnlyst og en solid dose stormannsgalskap – men det finnes også en kjerne av godhet. Pus og Kitty er enklere karakterer, men de er morsomme, sjarmerende og lette å like. Mangelen på et tydelig fokus i historien blir etter hvert tydelig, og mot slutten av historien blir det litt for mange vendinger. Men det ødelegger ikke for at dette er en svært underholdende film som er vel verdt en tur på kino.

Budskapet i historien dreier seg om hevn og tilgivelse, og Pus drives hele tiden av ønsket om å gjøre opp for feilene han gjorde i ungdommen. Dette er interessant tematikk, men budskapet drukner litt i den kompliserte historien.

Egnethet

”Pus med støvler” har fått syv års aldersgrense. Det finnes en rekke dramatiske scener, og noen av karakterene er litt skumle, så ingen barn under aldersgrensen bør få se filmen. Men for barn fra syv år er dette morsom og spennende underholdning. Voksne kan også glede seg over filmen. Det finnes en rekke referanser til kjente filmer og annen populærkultur som barn ikke vil forstå, men som vil være veldig underholdende for foreldregenerasjonen.

Konklusjon

Til tross for noen svakheter er dette en velprodusert film som tilbyr en morsom kinoopplevelse for hele familien.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Truende karakterer og kraftige effekter gjør at denne filmen får 7-årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser