Rango

Amerikansk animasjonsfilm, 2011, anbefales fra ni år

Dette er en annerledes og underholdende animasjonsfilm som utnytter potensialet i dataanimasjon på en frisk og svært god måte. Men vær oppmerksom på at dette ikke er en film for barn.

Historie

I starten av filmen møter vi en ensom kameleon. Han ser ut til å være fanget på et øde sted, uten andre venner enn en plastfisk og en hode- og beinløs dukke. Her får han tiden til å gå ved å ty til sin lidenskap for skuespill, og han har tydelig en slags identitetskrise. Men så skjer det noe som endrer hans tilværelse fullstendig.

Plutselig befinner den vesle kameleonen seg i en knusktørr ørken i den vestlige delen av USA. Tilfeldighetene fører ham til Dirt, en liten westernby der en rekke sære og fargerike personligheter holder til. I den lokale saloonen presenterer den lite tapre kameleonen seg som helten Rango, og forteller en skikkelig skrøne om sine heltedåder.

Det får skjebnesvangre konsekvenser. Innbyggerne utnevner ham til sheriff, og dermed havner Rango midt i et drama som involverer en farlig hauk, en fryktinngytende klapperslange, en nådeløs kamp om å kontrollere vannressursene, og en søt øglejente kalt Bønna.

Rango

Regi: Gore Verbinski
Sjanger: Action, Komedie, Animasjon
Språk: Norsk
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 48min
Produksjonsår: 2011

Vurdering

La det være sagt med en gang, ideen bak ”Rango” er knallgod. Endelig kommer det en animasjonsfilm som bruker det enorme potensialet i dataanimasjon på en litt ny måte. Her er det ikke de søte, morsomme og ”glatte” figurene vi møter. Nå faller riktignok hovedpersonen selv innenfor kategorien morsom og rar, men de mange bifigurene vi møter i westernbyen er langt derifra. De er skitne, skrukkete og sære kryp – både frastøtende og sjarmerende på samme tid. I tillegg er animasjonen aldeles strålende, karakterene er krystallklare og imponerende detaljerte.

Historien er en frisk miks av elementer fra en rekke av de store klassikerne i filmhistorien. De som kjenner filmhistorien kan kose seg med de utallige referansene. For eksempel kan vi nevne at hovedpersonen er en blanding av Hunter S. Thompson fra ”Frykt og avsky i Las Vegas” og Clint Eastwood sin navnløse westernhelt. Videre er plotet sterkt inspirert av ”Chinatown”, filmen som av mange regnes for å ha filmhistoriens beste manus. Det eneste negative som kan sies om ”Rango”, er at de mange referansene og ”ironiske” hendelsene blir litt for fremtredende, og de konstante forsøkene på å være vittig og smart skjemmer til en viss grad kvaliteten og den potensielle tyngden i fortellingen.

Budskapet i filmen er mangfoldig og passer fint for et ungt publikum. Her handler det om viktigheten av å ha tilgang på vann. Dette er en problemstilling som vi ikke tenker så mye over i Norge, men som mange steder i verden ligger til grunn for en voldsom maktkamp. ”Den som kontrollerer vannet, kontrollerer alt,” sier en av de onde karakterene. Og de som ikke har vann, de mister sitt livsgrunnlag. I tillegg drives hovedpersonen fremover av en jakt på identitet og en klar forståelse av hvem han er. Det er ikke før Rango finner ut hvem han er at han virkelig kan bli den helten han gir seg for å være.

Egnethet

Det er svært viktig å være klar over at dette er en animasjonsfilm litt utenom det vanlige. Den er både underholdende, morsom og fartsfylt, men den er også ganske skummel. Her får vi se ekle kryp i alle former og fasonger, truende skurker og sist, men ikke minst, en kjempeskummel klapperslange. Denne filmen har fått syv års aldersgrense, og vi fraråder på det sterkeste at barn under aldersgrensen får se filmen. I tillegg bør foreldre til barn opp til tiårsalderen vurdere om de synes denne filmen egner seg for deres barn. Se gjerne traileren oppe i høyre hjørne for å gjøre deg opp en mening.

I tillegg har mye av filmen sin sjarm grunnlag i at historien er inspirert av og hele tiden referer til filmklassikere, noe et ungt publikum ikke vil ha grunnlag for å forstå.  Men filmen fungerer godt uavhengig av dette, og for barn fra tiårsalderen er dette en svært spennende og underholdende film. Egentlig passer filmen aller best for eldre ungdom og voksne som har litt filmkunnskap.

Konklusjon

”Rango” er en frisk og annerledes animasjonsfilm som tilbyr flott underholdning, men som overhodet ikke egner seg for barn under aldersgrensen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Flere mørke og enkelte truende scener gjør at filmen får 7-årsgrense. Filmen frarådes underårige.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser