Richard Storken og den mystiske juvelen

Norsk/tysk/belgisk animasjonsfilm, 2023, vi anbefaler fra 6 år

ANMELDELSE: Det nye eventyret om Richard Storken er underholdende, men budskapet stiller noe svakt og mer kreativitet savnes.

Den nyeste filmen om Richard Storken byr på et helt nytt eventyr, som en ikke trenger å kjenne til det gamle for å nyte. Det er jevnt over underholdende, men mangler både særegenhet og tematisk dybde.

Handling

Det skal velges ny flokklederlærling i forkant av den årlige migrasjonen nordover, og valget står mellom Richard og Max. De er begge helt sikre på at Richard vil vinne, så når han blir diskvalifisert kommer det som en stor overaskelse på dem begge. Richard bestemmer seg for å dra nordover på egenhånd, men ender opp med å forville seg til en by midt i ørkenen.

I denne byen møter han Samia og den stjelende spurvegjengen hennes. De blir grovt utnyttet av den vingeløse påfuglen Zamano, som får dem til å lete etter en myteomspunnet stor juvel. Olga og Kiki har fulgt etter Richard, og sammen må de prøve å spore opp denne juvelen. Men de har begrenset tid, for migrasjonsvinduet stenger om få dager.

Richard Storken og den mystiske juvelen

Regi: Mette Tange, Benjamin Quabeck
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Norge, Tyskland, Belgia
Spilletid: 1t 25min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Richard Storken og den mystiske juvelen har velprodusert og polert animasjon, men den er ikke veldig original. Scenene er heller ikke veldig kreative, og det føles aldri som den gode animasjonskvaliteten får vist seg fram skikkelig. Der musikken bærer arabiske preg er den fornøyelig å lytte til, men resten mangler noe særpreg. Filmen holder et jevnt tempo, og blir aldri overmåte treg.

De fleste karakterene er interessante, og de viktigste gjennomgår en endring underveis. Det er et par karakterer som virker litt glemt, men de fleste virker til å få spillt sin rolle fullt ut. Den norske dialogen flyter fint, og linjene leveres med kompetanse.

Tematisk fokuserer filmen på at det ikke alltid er en fordel å være best i alt. Noen ganger må man samarbeide for å oppnå de beste resultatene. Dette blir i liten grad utforsket videre. Utnytting av andres svakheter blir også fremstillt negativt, og det blir også stadfestet ved et par instanser at det er viktig å være ansvarlig.

Egnethet

Richard Storken og den mystiske juvelen inneholder flere scener med truende oppførsel som kan virke skremmende for de minste. Det er generelt en trussel på livet i bakgrunnen for størsteparten av handlingen. Det er også enkelte andre scener av dramatisk karakter. Spesielt er det en scene der noen tilsynelatende dør.

Spurvene stjeler fordi de blir tvunget til det, men de tar aldri noe skikkelig oppgjør med stjelingen, og tyvegodset blir aldri returnert.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Noen kortvarige, truende og dramatiske scener som kan virke skremmende på de aller yngste, gjør at denne filmen får 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Richard Storken og den mystiske juvelen»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: SF Studios