Rio 2

Amerikansk animasjonsfilm, 2014, tillatt for alle

Fargerik og morsomt gjensyn med Blu, familien og vennene hans som anbefales for hele familien.

Handling

Blu, Jewel og barna deres har det fint i storbyen, men eventyret venter når familien får vite at de kanskje ikke er de eneste blå papegøyene i verden. Det har seg nemlig slik at menneskevennene deres, Linda og Tulio, er på ekspedisjon i Amazonas. Og når de annonserer at de har funnet fjæren til en blå papegøye setter de i gang en lang rekke hendelser som får dramatiske konsekvenser.

Blu og familien tar snart ferden inn i Amazonas på jakt etter sine røtter. Og det tar ikke lang tid før de treffer en hel flokk med blå papegøyer, som attpåtil er ledet av Jewels pappa. Og møtet mellom byvante Blu og Jewels familie blir litt av et kulturkrasj, der Blu raskt føler seg som et utskudd.

De livlige kameratene Nico og Pedro er med på turen, på jakt etter et nytt stort sangtalent fra jungelen, og Rafael er selvsagt også med. Samtidig er det noen slemminger i Amazonasjungelen også. Et hensynsløst firma driver med ulovlig trefelling, og kakaduen Nigel er full av hevnlyst etter det første eventyret.

Fart og spenning er det med andre ord nok av. Men aller verst er det nok for Blu å møte barndomsvennen til Jewel, den sjarmerende Roberto, som har englestemme og er litt av en kjekkas.

Rio 2

Regi: Carlos Saldanha
Sjanger: Komedie, Animasjon
Språk: Norsk
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 42min
Produksjonsår: 2014

Vurdering

”Rio 2” er på samme måte som sin forgjenger en vellaget animasjonsfilm som passer utmerket for hele familien. De morsomme og sprø karakterene får utfolde seg videre i en historie som byr på en overflod av fargerik sambastemning, humor, fart og spenning. Filmen vil sjarmere både ung og gammel, så her er det bare å samle familien og ta seg en tur på kino.

Filmen formidler også et viktig budskap om hvor viktig det er å bevare regnskogen, sikre et mangfold av dyre- og fugleliv og beskytte den mot unødvendig hogst. Samtidig er tilhørighet og familie et viktig tema. Blu, som aldri har levd i jungelen, havner i unåde hos papegøyeflokken når han kommer spradende med sin menneskelagde rumpetaske, GPS og lommekniv. Han blir raskt et utskudd, og spesielt når Jewel blomstrer i sitt barndoms hjem blir han frustrert og ensom.

Historien har et par svakheter, men sett under ett er dette en underholdende film som samtidig klarer å formidle noe viktig uten at det virker påtrengende. Spesielt godt liker vi hvordan noen veldig morsomme scener illustrerer hvor nådeløst livet i jungelen er, der de skal ingenting til før den søteste skapning blir slukt levende – bare fordi det er slik det må være.

Egnethet

”Rio 2” er tillatt for alle. Det finnes noen dramatiske scener som kan bli litt skumle for de aller yngste, men med en voksen ved siden av er det ingenting i veien for at hele familien kan kose seg med denne filmen sammen.

Konklusjon

Høy underholdningsverdi, fint budskap og fargerike karakterer. En familiefilm som kan anbefales.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å skadelig virking på de yngste. Filmen blir derfor tillatt for alle.

Les mer om ”Rio 2”:Filmweb.no 

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten film?

Les våre kriterer for filmanmeldelser