Rio

Amerikansk animasjonsfilm, 2010, anbefales for alle

I fargerike Rio opplever Blu sitt livs eventyr og finner ekte frihet. Dette er en sjarmerende animasjonsfilm som passer for hele familien.

Handling


Papegøyen Blu kommer til verden i jungelen utenfor Rio de Janeiro, men han er knapt klekket før han blir fanget og sendt til Minnesota. Her blir han reddet av den unge jenten Linda, og de neste 15 årene lever han et lykkelig liv sammen med henne.

Men så en dag kommer dr. Tulio Montero og forteller at Blu er den siste hannpapegøyen av sitt slag. Den eneste måten å redde arten på er at Blu blir med tilbake til Rio, der Tulio har funnet en hunnpapegøye. Blu er skeptisk til å forlate sitt trygge hjem, men Linda overbeviser ham om at det er det rette å gjøre.

I Rio starter eventyret for alvor. Her blir han introdusert for hunnpapegøyen Jewel, men hun er mer interessert i å komme seg tilbake til jungelen enn å bli forført av den litt nerdete Blu. Situasjonen blir enda verre idet de to papegøyene blir bortført av tre skruppelløse banditter og en kannibalistisk kakadue. Alt dette skjer samtidig med at det berømte karnevalet er i ferd med å starte, og det blir ikke lett for Blu å klare seg uten Linda, spesielt når han og Jewel må flykte med den onde kakaduen er i hælene.

I tillegg blir ikke situasjonen bedre av at Blu aldri har lært seg å fly.

Rio

Regi: Carlos Saldanha
Sjanger: Komedie, Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 36min
Produksjonsår: 2010

Vurdering

”Rio” er en vellaget animasjonsfilm som byr på fin påskeunderholdning for hele familien. Filmen er laget av de samme filmskaperne som står bak Istid-filmene, noe som er ganske tydelig. Vi blir kjent med en rekke artige og sprø karakterer, og historien er full av fart, spenning og flott sambastemning fra begynnelse til slutt. Filmen har høy underholdningsverdi, men samtidig skal det sies at selv om karakterene er fargerike og artige, så er de ikke i nærheten av å ha den samme appellen som for eksempel Sid og ekornet Scat fra Istid. Og selv om historien er full av sjarm, spenning og morsomme episoder, er ikke kvaliteten helt på høyde med de aller beste animasjonsfilmene.

Budskapet i filmen er godt egnet for hele familien. Frihet er et sentralt tema – Blu føler seg veldig trygg sammen med Linda, selv om han ofte blir transportert i et lite bur. Da han plutselig befinner seg på frifot i fargerike Rio, føler han seg derimot utrygg og lite fri – spesielt ettersom han ikke kan fly. Men etter hvert som eventyret utvikler seg, og Blu får se et glimt av alt det fantastiske som finnes i verden, forstår han hva virkelig frihet er. Samtidig inneholder filmen et flott poeng om at en ekte og lykkelig familie ikke nødvendigvis trenger å være helt slik vi forestiller oss.

Egnethet

Denne filmen er tillatt for alle, og selv om det finnes en rekke dramatiske scener, så er de ikke skumlere enn at de yngste trygt kan se filmen. Likevel vil nok de aller yngste sette pris på å ha en voksen ved siden av seg når den onde kakaduen herjer som verst. Filmen passer også godt for eldre barn og voksne, så dette er en fin anledning dersom man vil samle familien og se en film som alle kan kose seg med.

Konklusjon

”Rio” er ikke blant de beste animasjonsfilmene i sjangeren, men den har så mye sjarme, fart og spenning at underholdningsverdien langt på vei oppveier for dette.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder ingen scener som antas å ha skadelig virkning på de yngste.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser