Rive-Rolf krasjer internett

Amerikansk animasjonsfilm, 2018, anbefales fra seks år

Rive-Rolf krasjer internett

Bli med Rive-Rolf og Vanilje på et spennende, hjertevarmt og morsomt eventyr som presenterer dilemmaene med nettbruk på en smart og engasjerende måte.

Med humor og innsikt lar denne filmen både barn og foreldre kjenne på sitt forhold til nettbruk på en måte som stimulerer til samtale og understreker viktigheten av å være åpen og ha tillit til hverandre.

Handling

Rive-Rolf, Vanilje og de andre spillfigurene lever gode dager i de gamle spilleautomatene som står i den slitte spillehallen. Rolf liker det rolige, forutsigbare livet, men Vanilje savner en litt mer uforutsigbar hverdag. Og det skal hun få, for snart skjer to ting; rattet til spillet hennes blir ødelagt og eieren kobler hele hallen til internett!

Det blir starten på et eventyr der Rolf og Vanilje reiser ut i en helt ny og ukjent verden for å skaffe et nytt ratt til Vanilje. Men underveis endrer målet for reisen seg, for den nye verdenen åpner øynene deres på en måte som utfordrer både identitet og vennskap.

Rive-Rolf krasjer internett

Regi: Phil Johnston, Rich Moore
Sjanger: Animasjon, komedie
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 52min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Disney er mestere på å levere underholdende familiefilmer med gode og gjennomtenkte budskap, og «Rive-Rolf krasjer internett» er et nytt og ambisiøst bidrag til dette. Historien handler om vennskap, men det virkelig smarte ved filmen er beskrivelsen av hvordan det er å leve i en verden der man hele tiden er pålogget. Her presenteres vi for en artig nettverden der alt det kule, rare, spennende og plagsomme blir fremstilt og personifisert på en veldig morsom måte. Tenk for eksempel reklame og sprettoppblokker i form av plagsomme fyrer som forstyrrer deg på gaten.

Voksne som ser filmen vil kanskje reagere på at Rolf og Vanilje bruker nettet til å tjene penger på reklame og spekulative videoer, samtidig som Vanilje føler seg hjemme i et bilspill med heftig innhold. Og man vil ha rett i det, men etter hvert blir det tydelig at filmskaperne har en god hensikt bak dette. Rolf blir symbolet på den bekymrede forelder som frykter alt som er nytt og annerledes, og som vil gå langt for å holde den vesle jenten borte fra noe han mener er upassende. Vanilje derimot, finner et sted som frigjør henne og åpner horisonten for en verden med store muligheter som passer for henne. Stedet er ikke perfekt, men det betyr ikke at det er destruktivt. Og etter hvert som forholdet mellom de to blir komplisert, så forstår vi hva filmskaperne egentlig vil frem til. Rolf og Vanilje snakker aldri sammen om hva de egentlig tenker og føler, samtidig som Rolf er litt overbeskyttende. Dette ligger til grunn for den største faren, som symboliseres gjennom et skummelt virus, og det er bare ærlighet og tillit som kan føre dem sammen igjen og gjøre dem trygge. Symbolikken er tydelig, og veldig god. Og på toppen av alt dette; filmen fremmer forståelse mellom generasjonene på en flott måte.

Dette gjør filmen til et glimrende utgangspunkt for en samtale om livet på nett, og siden det er en mulighet for at barn kan misforstå noen elementer, så vil vi oppfordre foreldre til å snakke om filmen med barna.

Den beste og morsomste sekvensen i hele filmen er for øvrig da Vanilje drar til Disney sin nettside, og vi får servert selvironi av beste sort, samt et par veldig gode og morsomme poeng.

Egnethet

«Rive-Rolf krasjer internett» har seks års aldersgrense. Det er mye action og litt farefulle scener i filmen, for eksempel at våre to helter må kjøre fra noen tøffinger med en heftig racerbil. Det er også ganske dramatisk og litt skummelt helt mot slutten. Dette kan bli litt nifst for noen barn rundt aldersgrensen, men samtidig er den gjennomgående tonen i filmen positiv og humoristisk, og tøffingene viser seg raskt å være ganske snille. Kombinasjonen av underholdning og tematikk gjør dette til en film som er svært godt egnet  for barn og voksne å se sammen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Flere partier med actionscener og enkelte nifse elementer gjør at denne filmen får 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Rive-Rolf krasjer internett»:Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten film?