Roald Dahls Heksene

Amerikansk eventyr, 2021, passer for eldre barn og ungdom

ANMELDELSE: Den nye filmversjonen av Roald Dahls bok Heksene byr på mye mye humor, enda mer skrekk og en gruppe med djevelske hekser som hater barn!

Visuelt imponerende og morsomt eventyr, men ganske skummelt til tider. Denne kampen mot en superond og djevelsk heks har ni års aldersgrense, men vi tror noen ni- og tiåringer kan oppleve filmen som litt skremmende.

Handling

I 1968 mister en ung gutt foreldrene sine i en bilulykke. Han må flytte inn til bestemoren sin, som er en tøff og snill dame. De kommer seg gjennom sorgen, men samtidig blir de klar over at det finnes ondskap i den vesle byen deres. For hekser, de finnes nemlig på virkelig – det vet bestemor godt.

Når den vesle gutten støter på en av disse heksene, forstår bestemor faren og tar ham med til et overdådig luksushotell for å søke tilflukt. Men det går ikke helt som planlagt, for der møter de på en hel flokk med hekser som har samlet seg til konferanse på hotellet. Og lederen av heksene er den superskumle og djevelske Storheksa.

Dermed starter en dramatisk kamp, der gutten, bestemor og noen nye venner må stoppe de onde heksene fra å gjennomføre sin grusomme plan.

Roald Dahls Heksene

Regi: Robert Zemeckis
Sjanger: Eventyr
Skuespillere: Anne Hathaway, Octavia Spencer, Stanley Tucci m.fl.
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 44min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Regissør Robert Zemeckis er kjent for sine visuelt nyskapende filmer, og Roald Dahls Heksene er intet unntak. Filmen har dataanimasjon, kostymer og kulisser i toppklasse, og de djevelske heksene bringes til live og får utfolde seg i all sin fantastiske gru.

Historien har en fin miks av skrekk og humor, men samtidig ble vi overrasket over hvor skummel filmen faktisk er. Heksene gjennomgår noen veldig skumle forvandlinger, der de forandrer seg fra noenlunde vanlige kvinner til menneskelignende monstre med klør og deformerte kroppsdeler – der munnvikene åpner seg i grusomme glis. Det er også noen kveppescener der man bruker virkemidler fra skrekkfilmsjangeren. Slike forandringer fra menneskelig til umenneskelig er ubehagelig å se på, og vi synes det fører filmen litt bort fra å være en morsom og spennende familiefilm. Her har kanskje filmskaperne vært litt for ivrige med å lage visuelt kule hekser og forvandlinger, og i den prosessen bommet litt på målgruppen. Vi synes filmen kunne spilt enda mer på humor i de skumle scenene, for å «ufarliggjøre» de skumle heksene i større grad.

Filmen har fine norske stemmer, men vi tror samtidig at dette kan skape et inntrykk av at dette er en mer barnevennlig film enn det egentlig er.

Historien på sin side, har et fint budskap om aldri å gi slipp på hvem du egentlig er, samt om at det ikke spiller noen rolle hvordan du ser ut – for å nevne noe.

Vi synes for øvrig at det er for mye vitsing med den litt lubne gutten som hovedpersonen blir venn med på hotellet. Det er ikke nødvendig å sende slike signaler til unge seere, og det undergraver også litt av budskapet i historien.

Egnethet

Roald Dahls Heksene har fått ni års aldersgrense. Aldersgrensen er forsåvidt grei, men vi tror noen ni- og tiåringer kan komme til å oppleve filmen som skremmende. Forvandlingene heksene går gjennom er ganske ekle, og Storheksa er spektakulært ond. Ansiktene til heksene åpner seg i grusomme glis og armene deres vokser til vanskapte klør. Dette er definitivt ikke en film for barn som ikke liker eller er vant med skumle filmer. Samtidig skal det sies at filmen har en uhøytidelig ramme, mye humor og er tydelig et eventyr. Vi tror likevel filmen passer aller best for litt eldre barn og ungdom som synes slike visuelt imponerende og skumle scener bare er morsomt og stor stas. For denne målgruppen kan filmen vekke begeistring med sin hemningsløse fremvisning av heksenes djevelskap.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen har flere scener med skremmende skikkelser og forvandlinger. Da disse foregår i en eventyrramme med komiske elementer, får filmen 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Roald Dahls Heksene»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser