Rocks

Britisk drama, 2021, anbefales for ungdom

ANMELDELSE: Når 15 år gamle Rocks og lillebroren Emmanuel blir forlatt av moren, må de klare seg selv. Dette er et sterkt og lærerikt drama om barn som forsøker å gjøre det rette når livet blir veldig vanskelig. Filmen anbefales for ungdom, og den passer perfekt i undervisningssammenheng.

Rocks er en film som er både rørende og morsom, men først og fremst en svært god og innsiktsfull skildring av hvordan en ung jente må håndtere en umulig situasjon.

Handling

Rocks har fått kallenavnet sitt fordi hun er en tøff jente som stiller opp for vennene sine. Hun er viljesterk og sta, men også positiv og munter – og det hun er aller flinkest til er å legge sminke på venninnene sine. Lillebroren Emmanuel er mest interessert i dinosaurer, og også han er en munter og glad gutt.

Moren til Rocks og Emmanuel har imidlertid noen problemer, og en ettermiddag kommer søskenparet hjem til en lapp som forteller at moren har dratt sin vei. Igjen sitter Rocks med alt ansvaret for lillebroren, og nesten ingen penger til mat og strøm. Den viljesterke jenten vil ikke be andre om hjelp, og hun gjør det hun mener er riktig – å klare seg så godt de kan og vente på at moren skal komme tilbake.

Det går greit de første dagene, men etter hvert går de tom for penger og naboene begynner å ane uro. Dermed kommer barnevernet på døren, og det er de siste Rocks vil snakke med. Venninnene stiller opp for å hjelpe, men det er veldig vanskelig å gjøre riktige og gode valg når man tvinges til å være voksen alt for tidlig.

Rocks

Regi: Sarah Gavron
Sjanger: Drama
Skuespillere: Bukky Bakray, Kosar Ali, Shaneigha Greyson, D'Angelou Osei Kissiedu, Ruby Stokes, Sarah Niles m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Storbritannia
Spilletid: 1t 34min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Handlingen i Rocks foregår i London, i et multikulturelt og spennende miljø. Det er utrolig flott å se denne venninnegjengen, som kan fremstå som så ulike, men som er så sammensveiset og tett knyttet sammen. Filmspråket er realistisk, skuespillerne er fantastisk gode og historien fører oss tett innpå noen skjebner man sent vil glemme.

Det som er kjernen i historien er hvordan en 15 år gammel ungdom, som egentlig skal få være et bekymringsløst barn, blir plassert i en omsorgsrolle der det er umulig for henne å vite hva som objektivt sett er de beste valgene. Hun håper og tror at moren vil komme tilbake snart, så hun vil ikke fortelle til noen hva som foregår. Samtidig er hun redd for å bli skilt fra broren og moren, så hun vil ihvertfall ikke snakke med barnevernet. Det er personligheten til Rocks som styrer valgene hun tar. Hun er sta og tøff og stolt, men selv om dette er gode karaktertrekk, så er ikke Rocks voksen nok til å se hullet hun graver seg stadig dypere ned i. Etter hvert som problemene vokser må hun be om hjelp fra de venninnene som står henne nærmest. Dette utfordrer forholdene mellom dem, men viser også det dype samholdet og kjærligheten som ligger i bunn.

For tenåringer kan dette være en svært verdifull film å se. Filmen viser et viktig og innsiktsfullt perspektiv på det å være ung, på samfunnet, kultur, familie, vennskap og mye, mye mer. I skolesammenheng er dette en svært god film som kan brukes innen en rekke fag, alt fra psykologi til samfunnsfag. Bare det å reflektere rundt personligheten til Rocks åpner døren til et bredt spekter av tema. Staheten og motviljen hennes mot å åpne seg skaper en del problemer, men samtidig er det umulig å være kritisk til en ung jente som bare gjør sitt aller, aller beste for å klare seg i en situasjon hun aldri skulle ha vært i. Historien blir en slags modningsprosess for den unge jenten, der hun gjennom mange feilsteg sakte beveger seg mot modenhet og akseptering av både sitt eget og andres ståsted. Og gjennom denne prosessen økes også innsikten til de som ser filmen, og kan berike og styrke forståelsen hva det vil si å vøre ung, og hva det vil si å være menneske når man får virkelige problemer.

Egnethet

Rocks har fått ni års aldersgrense. Filmen skildrer et alvorlig tema, og har noen scener med konflikt og krangel. Filmen har et realistisk formspråk, og selv om filmen i utgangspunktet kan ses av barn fra aldersgrensen på ni år, så tror vi filmen passer aller best for barn fra ungdomsskolealder.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen har en tematikk knyttet til omsorgssvikt og inneholder enkelte dramatiske scener. Den får derfor aldersgrense 9 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Rocks»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto: Arthaus