Rogue One: A Star Wars Story

Amerikansk eventyr, 2016, anbefales fra tolv år

Storslått stjernekrig med et fint budskap blir topp filmunderholdning i den nye filmen fra Star Wars-universet. Filmen har tolv år aldersgrense på grunn av sine mange kampscener.

Denne frittstående Star Wars-filmen er hakket bedre enn fjorårets Star Wars: The Force Awakens, mye på grunn av et fint budskap om offer.

Handling

Jyn Erso er en ung dame som lever et opprørsk liv, og hun har mer enn nok med å holde seg utenfor fangenskap i hverdagen. Hun har hatt en vanskelig barndom, med en far – Galen Erso – som tvinges av det onde Imperiet til å lage et masseødeleggelsesvåpen. Jyn har stort sett måttet klare seg på egenhånd gjennom oppveksten, noe som har resultert i at hun kan slå godt fra seg.

Handlingen går kort sagt ut på at galaksen trues av Imperiets grusomme våpen, og Jyn havner sammen med en gruppe opprørere som er villige til å gå enda lenger enn den etablerte motstandsbevegelsen. Det fører til en voldsom og farlig kamp, der målet blir å finne nøkkelen til det som kan ødelegge våpenet og redde galaksen fra Lord Vader og de onde kreftene.

Vurdering

Rogue One: A Star Wars Story er en underholdende actionfilm med storslåtte kampscener, akkurat slik vi forventer når det er stjernekrig. Effektene og eventyruniverset er svært flotte, og det er lett å heie på heltinnen og hennes venner. En artig robot er selvfølgelig også med.

Rogue One: A Star Wars Story

Regi: Gareth Edwards
Sjanger: Action, eventyr
Skuespillere: Felicity Jones, Ben Mendelsohn, Mads Mikkelsen, Alan Tudyk, Forest Whitaker m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 13min
Produksjonsår: 2016

Nå er imidlertid historien ikke helt på toppnivå. Vi får ikke god tid til å bli kjent med karakterene før den heseblesende dramatikken er i full gang. Personene oppleves derfor litt lite spennende, de blir bare typer uten en særegen personlighet. I tillegg er opplegget ganske standard, men likevel med noen fine overraskelser underveis.

Budskapet er et stort lyspunkt. I løpet av historien bygges det opp et flott perspektiv på hvilket offer som kreves for å kjempe for rettferdighet, frihet og fred. Flere karakterer og deres utvikling bygger opp under dette, og når filmen er ferdig sitter man igjen med noe å tenke på. Sammen med andre tema som tap og håp fremstår dette som en spennende og frisk vinkling.

Egnethet

Aldersgrensen er tolv år på grunn av en lang rekke actionscener med slåssing, skyting og dreping, men universet er tydelig fiktivt. Skuddene er stort sett lysstråler, og når noen blir skutt faller de bare om uten sår, blod eller store skader. Likevel fremstår noen av drapene som rene henrettelser, også utført av de snille. Dette oppleves ikke som sterke scener, men sett i sammenheng med volden og den dramatiske stemningen er det lett å forstå at aldersgrensen er satt til tolv år.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Store mengder med actionvold i et science-fiction univers gjør at filmen får 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser