Rutete Ninja

Dansk animasjonsfilm, 2018, passer for ungdom

Rutete Ninja

Dansk animasjonsfilm med superdrøy og grov humor, men også et overraskende godt budskap. Aldersgrensen er tolv år på grunn av svært mye innhold som kan virke forstyrrende på barn.

Rutete Ninja er overhodet ikke en film for barn, ettersom filmen er en sammenhengende strøm av bannskap, grove vitser, mobbing, nedverdigelser, fyll og rør og mye, mye mer av samme sorten. Men om man ikke blir støtt av den krasse humoren, så gir den også en overraskende effektiv måte å formidle et solid budskap på. Her handler det nemlig om å stå opp for seg selv og å ta ansvar for å rette opp urett.

Filmen er for øvrig produsert av filmskaperne som stod bak Terkel i knipe.

Handling

Historien begynner i Thailand, der en rutete Ninjadukke vekkes til live på fabrikken til en skruppelløs og voldelig fabrikkeier, som tjener mye penger på barnearbeid og slavelignende arbeidsforhold.

Dukken er den rappkjeftede og voldelige «Rutete Ninja», som bærer et sylskarpt sverd og et brennende ønske om hevn. Han setter ut på jakt etter fabrikkeieren, og reisen fører ham til syvendeklassingen Asgeir på den andre siden av kloden.

Asgeir har på sin side egne problemer. Stebroren Odin er en sann plage, og stefaren Jørn er ikke mye bedre. I tillegg blir Asgeir konstant trakassert av bøllen Glenn, noe som ikke er særlig kult i øynene til jenten han er superforelsket – den vakre Jessica.

Når Rutete Ninja og Asgeir møtes inngår de en allianse om å hjelpe hverandre: Hvis Asgeir kan spore opp fabrikkeieren, så skal Rutete Ninja hjelpe til med å uskadeliggjøre plageåndene og sjarmere Jessica.

Men når Ninjadukken er en bannende frekk småj**el som mer enn gjerne tar i bruk ufine midler, så sier det seg selv at Asgeir har noen mildt sagt kaotiske dager foran seg.

Rutete Ninja

Regi: Anders Matthesen, Thorbjørn Christoffersen
Sjanger: Animasjon, Komedie
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Danmark
Spilletid: 1t 21min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Produsentene bak Rutete Ninja er veldig tydelige på at dette er en annerledes animasjonsfilm, med sitt særdeles drøye innhold. Som de skriver selv i omtalen: «Filmen inneholder generøse mengder drap, action, hevn, forelskelse, fyll, fest, ydmykelse, mobbing, knark, banning og fremfor alt masse drøy humor.» Åpningsscenen setter tonen og viser med all tydelighet at her er politisk korrekthet det siste man kan forvente.

Om man ikke er komfortabel med grov og overdrevet humor, så styr for all del unna denne filmen!

Men filmskaperne legger altså ikke på noen måte skjul på at de tøyer strikken langt. I stedet fremhever de det, og resultatet er overraskende vellykket. Det viser seg etter hvert at den drøye humoren er en effektiv, frisk og morsom måte å formidle et godt buskap på. Asgeir er en pingle som verken tør å forsvare seg selv eller å ta en sjanse. Men når «Rutete Ninja» kommer, da blir det fart på sakene. Asgeir står opp for seg selv på en vanvittig måte, men samtidig fører filmens overdrevne fremstilling til at de riktige tingene han gjør blir veldig tydelige. Ved å sette ting på spissen lykkes man med å formidle noe viktig på en original måte, samtidig som animasjonssjangeren og den overdrevne humoren gjør at man ikke tar den drøye historien så alvorlig.

Egnethet

Rutete Ninja har fått aldersgrense tolv år på grunn av svært grov humor og seksualisert språkbruk. Det bannes konstant, det snakkes nedlatende og trakasserende, barna i filmen drikker på fest, de skader hverandre, Asgeir kjøper narkotika og mye, mye mer. Det kan ikke understrekes nok at dette ikke er en film for barn. Filmen frarådes barn under aldersgrensen.

På den annen side, for ungdom som er modne nok til å forstå at alt som skjer bare er overdrevet tull, så tilbyr humoren filmen en original og frisk vinkling på et viktig og spennende budskap.

Men noe godt forbilde på hvordan man snakker til hverandre og hvilke type vitser som passer i et familieselskap vil filmen aldri bli.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder grov humor og seksualisert språkbruk som kan virke forstyrrende på barn.

Filmtrailer:

Les mer om «Rutete Ninja»:Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten film?