San Andreas

Amerikansk actionfilm, 2015, anbefales fra elleve år

Dette er en heftig og vellaget katastrofefilm som anbefales for tenåringer, til tross for at historien er svak. Filmen har elleve års aldersgrense, men dette kan bli i heftigste laget for noen elleve- og tolvåringer.

Som katastrofefilm er dette en vellaget og fornøyelig actionfest som gjør seg svært bra i kinosalen. Da unnskylder vi at filmskaperne ikke har brukt like mye tid på historien, lener oss tilbake i kinosetet og koser oss med de heftige effektene. Men foreldre bør merke seg at filmen til tider er svært intens, og for noen elleve- og tolvåringer vil dette være for sterk kost.

Handling

Raymond Gaines arbeider i søk- og redningstjenesten i Los Angeles, og fra helikopteret er det hans oppgave å redde mennesker fra naturens lunefulle krefter. På hjemmebane sliter han derimot litt, med en kone som har flyttet fra ham og en datter som han gjør sitt beste for å holde kontakten med.

Samtidig forsker professor Lawrence Hayes på jordskjelvaktiviteten langs San Andreas-forkastningen på vestkysten av USA. Hans store mål er å kunne forutsi når jordskjelv vil komme. Professoren lykkes, men for seint.

Brått gir San Andreas-forkastingen etter, og et vanvittig jordskjelv ryster hele vestkysten. Gaines havner midt i katastrofeområdet, og en vanvittig kamp for å redde familien starter.

San Andreas

Regi: Brad Peyton
Sjanger: Action
Skuespillere: Dwayne Johnson, Alexandra Daddario, Carla Gugino, Paul Giamatti, Colton Haynes, Ioan Gruffudd, Matt Gerald, Archie Panjabi, Kylie Minogue m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 54min
Produksjonsår: 2015

Vurdering

”San Andreas” er en ekte katastrofefilm med imponerende effekter. Vi får virkelig følelsen av at Los Angeles og San Francisco blir jevnet med jorden mens jordskjelvet pågår. Samtidig skapes en ekstra dimensjon av spenning ved at det er en reell mulighet for at noe lignende virkelig kan skje en gang.

Spesialeffektene er svært vellaget. Det er en fryd å se de første ødeleggelsene, når enorme byggverk kollapser på skjermen, kinosetet vibrerer av basslyden og vi innser hva vi har i vente. Det er på mange måter jordskjelvet som er hovedpersonen i denne filmen, og måten det skildres på – med sin vanvittige ødeleggende kraft – er imponerende.

Den første timen av filmen har en god oppbygging og intensitet, der vi presenteres for hovedpersonene og deres historie samtidig som naturkatastrofen er i emning. Dessverre klarer ikke historien å holde på nerven hele veien, og etter hvert får forholdet mellom Gaines og familien mer plass. Det kunne gitt historien dybde, men her har man valgt løsninger som er brukt et utall ganger tidligere – og som oppleves overtydelige og enkle. Bihistorien med konens nye kjæreste er spesielt svak. Videre er Dwayne Johnson i rollen som Gaines en utmerket actionhelt, men en troverdig dramaskuespiller er han ikke.

Men dette glemmes fort når naturen begynner å røre på seg igjen. Som lettbeint underholdning er dette absolutt å anbefale for ungdom. Filmen kan også danne grunnlag for refleksjon og samtale. Naturkatastrofer er en reell fare vi lever med, og filmer som dette kan være en hjelp til å bearbeide tanker og følelser. Samtidig åpner filmen for et interessant etisk spørsmål: Hvis katastrofen inntreffer og man er i en posisjon der man virkelig kan utgjøre en forskjell, hvem skal man da hjelpe? Kan man ofre de mange for å redde de nærmeste, eller bør man være villig til å ofre de nærmeste hvis det betyr at man kan redde mange?

Egnethet

Dette er en svært intens film som skildrer vanvittige ødeleggelser. Filmen er fri for blod og eksplisitte skildringer av døde og skadete kropper, men den foregår likevel i det man kan kalle et realistisk univers. Filmen kan nok skape tanker om at slikt kan skje i virkeligheten, og kombinert med intensiteten i katastrofeskildringene gjør dette til en film som er best egnet for ungdom. Vi vil derfor anbefale at foreldre til elleve- og tolvåringer gjør en vurdering før de lar barna se denne filmen på kino.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne actionfilmen inneholder katastrofescener med intense og voldsomme effekter. Den får derfor 11-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «San Andreas»: 

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser