Searching

Amerikansk spenningsfilm, 2018, anbefales fra tolv år

Searching

En far leiter etter sin savnete datter i denne nyskapende spenningsfilmen der jakten foregår på sosiale medier. Filmen anbefales for barn fra tolv år, og byr på mye nyttig om nettvett.

Det er godt gjort å skape en intens spenningsfilm som bare viser filmede skjermer. Her foregår nemlig hele handlingen via FaceTime, meldinger, epost, webcam, sosiale medier, Google, YouTube og så videre. Filmen åpner øynene for hvor mye av livene våre som foregår via skjerm, og man får et par vekkere om hvordan denne verdenen kan fungere – på både godt og vondt.

Handling

David bor sammen med datteren Margot, og etter at konen hans døde har de to hatt det vanskelig. Forholdet mellom dem er keitete, og begge har problemer med å bearbeide sorgen.

En dag kommer ikke Margot hjem etter en studiegruppe. Dagene går, og Margot svarer ikke på meldinger eller anrop. Til slutt innser David at noe er galt, og han melder datteren savnet. Politiet begynner å etterforske, og samtidig gjør David sine egne undersøkelser. Og snart innser han at han ikke kjenner datteren sin og det livet hun lever så godt som han trodde.

Searching

Regi: Aneesh Chaganty
Sjanger: Thriller
Skuespillere: John Cho, Debra Messing, Joseph Lee, Michelle La, Sara Sohn m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 42min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Searching tar virkelig utfordringen med å filmatisere den moderne skjermhverdagen. Alt vi får se i filmen er skjermer, og man forstår fort hvor grundig noen av oss dokumenterer livene våre på sosiale medier. Ikke at det er noe galt i det – for David og politiet er det helt nødvendig for å få fremdrift i deres søken etter Margot. Med minimale virkemidler lykkes filmskaperne med å skape en spenning som til tider er til å ta og føle på. Historien er svært godt bygget opp, der nye elementer i mysteriet introduseres på velvalgte tidspunkt. Skuespillerne skal også ha mye av æren for at filmen fungerer. John Cho imponerer som den forkomne, etter hvert desperate, men også målbevisste faren som aldri gir opp håpet.

Filmen presenterer veldig mye godt stoff til refleksjon og ettertanke. En rekke tema knyttet til nettvett tas opp, og vi får se en verden som på en side er nyttig både praktisk og personlig, et sted med en utømmelig mengde informasjon og en arena der man knytter bånd og kan finne trøst og hjelp. På den annen side ser vi også verden full av potensielle farer og mennesker som utnytter andre til egen vinning. I hverdagen er det lett å glemme hvor viktig det er å ha et bevisst forhold til det man møter gjennom skjermen, og denne filmen er en øyeåpner.

Egnethet

Searching har tolv års aldersgrense. Handlingen har en gjennomgående skummel tone med intense partier og innslag av vold, om enn ikke av den verste typen. Fortellerteknikken og bruken av mobilkamera kan fremme et inntrykk av realisme, og dette kan bidra til at filmen virker mer skummel. Når det er sagt, så er dette en film som passer godt for tenåringer. Voldsbruken er ikke på nivå med spenningsfilmer som får 15-årsgrense, og spenningen er også med på å fremheve budskapet. Vi tror dette er en film ungdom vil ha godt av å se, dels fordi det er en god og underholdende sjangerfilm, men aller mest fordi den tar opp et tema som er så sentralt i hverdagen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen har partier med intens og utrygg stemning, enkelte voldsinnslag og en tematikk som kan virke urovekkende på 9-åringer. Filmen får derfor 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Searching»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser