Skammerens datter 2 – Slangens gave

Dansk/norsk eventyr, 2018, passer fra tolv år

Skammerens datter 2

Visuelt flott og spenning i massevis, men her bør man kjenne historien fra bøkene om man vil henge med.

Skammerens datter 2 passer godt til ungdom som enten har lest eller kjenner litt til bokserien med samme navn.

Handling

Den unge jenten Dina lever et liv på flukt. Sammen med moren, broren Davin og den unge prins Nicodemus, eller Nico som han kalles, skjuler hun seg fra den onde Drakan og Dama Lizea (Drakans mor). Våre helter befinner seg blant de allierte klanene i Høylandet, som alle kjemper mot Drakans soldater.

Snart blir Nico og Davin tatt til fange og ført til Sagisborg, en nærmest ugjennomtrengelig borg som voktes av hensynsløse menn og en fryktelig sjøorm. Men Dina er ikke den som gir opp uten kamp, og snart har hun lagt ut på en farlig ferd der hun må utvikle evnene sine på helt nytt vis for å redde de to fangene.

Skammerens datter 2 – Slangens gave

Regi: Ask Hasselbalch
Sjanger: Eventyr
Skuespillere: Rebekka E. Sattrup, Jakob Oftebro, Agnes Kittelsen, Dejan Cukic m.fl.
Språk: Dansk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Norge/Danmark
Spilletid: 1t 44min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Denne oppfølgeren til Skammerens datter (2015) fortsetter filmatiseringen av den populære bokserien med samme navn. Skammerens datter 2 er en påkostet film, og scenografi og kameraarbeid er gjort med stødig hånd. Filmen ser visuelt veldig bra ut, og de magiske og overnaturlige aspektene ved historieuniverset er skildret på en overbevisende og spennende måte.

Da er det litt leit å konstatere at formidlingen av historien, som er basert på tredje bind i bokserien, ikke er like vellykket. Spesielt starten kan være forvirrende, der det er vanskelig å få oversikt over karakterene, situasjonen de befinner seg i og hva som står på spill. For ungdom som har lest bøkene er det helt sikkert ikke noe problem, men for de som ikke kjenner historieuniverset tar det litt tid før man får oversikt.

Selv etter filmen har vart en stund er det vanskelig å forstå relasjonene mellom karakterene, forhistorien deres og hvilken dypere rolle de har. Dermed blir det vanskelig å engasjere seg for karakterene og leve seg inn i historien. Dette forsterkes videre av mange enkle valg som driver historien effektivt fremover, men som samtidig etterlater et svakere helhetsinntrykk.

Men som sagt, for ungdom som er fans av bøkene og kjenner historien i mer detalj, så er dette en god visualisering av et spennende og mystisk eventyrunivers som byr på gode budskap om fellesskap, familie og å finne sin indre styrke.

Egnethet

Skammerens datter 2 har en rekke scener med mørk og dyster stemning, samt flere dramatiske og noen skumle scener. Noen få scener bruker skrekkfilmens effekter, for eksempel når sjøormen dukker opp og når et par karakterer konfronteres med sin verste frykt. Aldersgrensen er tolv år, og vi anbefaler ikke filmen for yngre barn. Tenåringer er filmens hovedmålgruppe, og effektene er lagt opp slik at de passer denne aldersgruppen – det er skummelt, men ikke for heftig, og historien er tydelig et eventyr.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Flere partier med mørk stemning og enkelte scener med kortvarige skrekkeffekter gjør at denne filmen får 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Skammerens datter 2 – Slangens gave»:Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten film?