Smallfoot

Amerikansk animasjonsfilm, 2018, anbefales for hele familien

Smallfoot

Yetien Migo oppdager at verden er større enn han tror i en morsom animasjonsfilm med et spennende budskap. Anbefales for hele familien.

«Smallfoot» er en lettbeint komedie med en dyp og tydelig tematikk om sannheter, kunnskap og forståelse for hverandre.

Handling

Unge Migo lever et lykkelig liv i en snø- og iskledd landsby høyt oppe i fjellene. Her bor de store, hårete og veldig koselige yetiene helt isolert, og som en følge av dette har de utviklet noen artige og ganske snodige skikker. Faren til Migo, for eksempel, har ansvar for å vekke landsbyen og skru på lyset (solen) ved å skyte seg selv med hodet først inn i en diger gong.

Migo håper å en dag overta farens jobb, men det er før hele tilværelsen hans brått snus på hodet. En dag styrter et fly i utkanten av fjellet og Migo får se noe helt utrolig – et lite menneske, eller en «smallfoot» som yetiene kaller disse mytiske vesenene som ingen har sett.

Men da Migo kommer tilbake til landsbyen, er det ingen som vil tro ham. Med ett er Migo alene og forvirret, og alt han har trodd på er snudd på hodet. Men dette er bare starten, og snart begynner spiren til en revolusjon å gro.

Smallfoot

Regi: Karey Kirkpatrick
Sjanger: Animasjon, Komedie
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 36min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

«Smallfoot» er en film som overrasker litt. I utgangspunktet er det en lettbeint komedie med humor, fart og spenning som passer utmerket for hele familien. Man får raskt sympati med de naive og artige yetiene, og Mogi sitt møte med menneskene er av den fornøyelige sorten.

Det som er litt uventet, er den dyptpløyende tematikken som tas opp. Yetiene lever etter et litt merkelig verdensbilde, og det blir raskt klart at her er det noe som ikke stemmer. Dette utgjør kjernen i historien, og driver alt som skjer. Vi presenteres for et tydelig budskap om å stille spørsmål ved det man tror man vet, tenkte selv og søke kunnskap for å finne svar.

Men det er bare toppen av isfjellet. Filmen dykker dypt ned i et kritisk perspektiv på bruken av mytologi og religion for å skjule sannheter. Yetiene har blitt ført bak lyset, og de blir oppmuntret til å undertrykke spørsmål og fakta som ikke «passer inn». Dette fremstår urettferdig, og en liten gruppe kjemper for å få frem sannheten. Men så utvides perspektivet. Vi får innblikk i bakenforliggende årsaker, og ting er ikke lenger så svart-hvitt. Er alt som er sant godt å vite? Er uvitenhet lykke? Hovedpersonen møter på vanskelige dilemmaer som må løses for at landsbyen igjen skal finne harmoni.

Med andre ord; filmen tar opp store spørsmål. Og filmskaperne har lykkes godt med å nå flere målgrupper – både unge og eldre seere kan reflektere over spennende spørsmål på et nivå som passer deres modenhet.

Og vi har jo ikke nevnt forholdet til menneskene. Her er det også et spennende og verdifullt budskap om forutinntatthet og forståelse som bærer siste del av filmen.

Egnethet

Til tross for et dyptpløyende budskap, så er «Smallfoot» først og fremst en lettbeint komedie. Filmen er tillatt for alle, og selv om det er noen scener med jakt og spenning, så fremstilles disse med så mye slapstickhumor at det meste fremstår harmløst og morsomt. Historien tar noen snarveier, så det blir ikke helt toppkarakter, men dette er en film med en spennende tematikk som vi anbefaler for hele familien.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å ha skadelig virkning på barn. Filmen blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Smallfoot»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser