Snekker Andersen og Julenissen

Norsk familefilm, 2016, tillatt for alle

Snekker Andersen og Julenissen

Dette er en fin og morsom film for de yngste, og perfekt for å få opp julestemningen. Men vi savner et godt budskap.

Dette er en vellaget, morsom og hjertevarm norsk barnefilm som får vår anbefaling. Likevel ble vi sittende igjen og spørre oss selv hva filmen egentlig vil formidle – utover at julen ikke er den samme uten Julenissen.

Handling

Det er spesielt én jul snekker Andersen husker fra han var liten. Det var da han var seks år og glemte å sende ønskeliste til Julenissen, men likevel fikk akkurat det han ønsket seg. Siden den gang har Andersen hatt klokkertro på at Julenissen finnes.

Som voksen har snekker Andersen kone og tre barn, men det er bare yngstemann – seks år gamle Karl – som deler farens tro. De andre er ganske oppgitt over at den voksne mannen hver jul lager landingsstripe for nissen på taket. Konen og de to eldste barna forstår også at det er Andersen som hver jul klær seg ut som Julenissen, og de gjør sitt beste for å avsløre ham.

Men denne julen skal ikke bli som de andre. For når ting går galt for Andersen – gjett hvem som dukker opp da, og som attpåtil foreslår at de gjør et lite bytte!

Vurdering

De fleste kjenner vel denne fortellingen, Alf Prøysens klassiker som sendes på NRK hver jul – og som også finnes i bokform. Spillefilmen som nå kommer på kino er trofast mot den klassiske historien, og det er vel egentlig blitt en styrke og en svakhet på samme tid.

På én side er dette en super film å komme i julestemning med. Barna kan kose seg med snekkerens mange sprø påfunn, samtidig som nissefamilien Andersen besøker er veldig søt og morsom. Det er kjekt å se den klassiske historien i en velprodusert film med flotte bilder og gode skuespillere.

På den annen side fungerer ikke historien særlig godt i spillefilmformat. Mangelen på et godt budskap blir påfallende, og for en stor grad fremstår filmen som koselig, men forholdsvis meningsløs. Karakterene er heller ikke spesielt spenstige – de er veldig koselige, men det er lite dybde. Spesielt barna fremstår som pregløse, kanskje med et lite unntak av vesle Karl.

Vi tror det kunne blitt en bedre film om filmskaperne hadde tatt seg litt større friheter med historien, og tilført filmen et budskap, mer dybde i karakterene og kanskje enda flere forviklinger og sprø påfunn.

Snekker Andersen og Julenissen

Regi: Terje Rangnes
Sjanger: Familiefilm
Skuespillere: Trond Espen Seim, Anders Baasmo Christiansen, Ingeborg Sundrehagen Raustøl, Johanna Mørck, Eirik Hivju, Thias Salberg, Ella Lockert Postl, Jan Oscar Juvkam Wiedom, Rebecca Skogly Holen, Filip Lubbock-Myrseth, Ann Carnarius Elseth, Thor Aamodt, Dag Håvard Engebråten, Anders M. Pedersen m.fl.
Språk: Norsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 13 min
Produksjonsår: 2016

Egnethet

Når vil likevel velger å anbefale filmen, er det fordi dette er en flott film for de yngste. Samtidig er det mye humor som også foreldre kan kose seg med, så her har man en fin anledning til å få en hyggelig filmopplevelse sammen. Merk at det er en litt dramatisk scene der Snekker Andersen kommer ut for en ulykke, men de aller yngste kan fint se filmen likevel – gjerne med en voksen ved siden av seg. For barn fra åtteårsalderen tror vi filmen vil fremstå som mindre spennende, selv om mye av humoren også kan appellere til denne aldersgruppen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen har en scene som kan virke noe nifs, men den er kortvarig og løser seg raskt. Filmen har ellers en varm grunntone og blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Les mer om «Snekker Andersen og Julenissen»:

Filmweb.no