Snøleoparden

Fransk dokumentar, 2022, anbefales for alle

ANMELDELSE: Fascinerende dokumentar som følger en naturfotograf og en forfatters jakt på å finne og filme den mytiske snøleoparden på høyfjellet i Tibet. Anbefales for alle, men passer aller best for litt eldre barn, ungdom og voksne.

Fantastisk dyreliv, spektakulær natur og spennende refleksjoner rundt mennesket og vår plass i naturen. Snøleoparden er en flott dokumentar som anbefales.

Handling

Denne franske dokumentaren følger den erfarne naturfotografen Vincent Munier og forfatteren Sylvain Tesson i deres søken etter den menneskesky og svært godt kamuflerte snøleoparden blant de Tibetanske fjelltoppene. Begge to er klar over at prosjektet er et sjansespill, og at det vil bli en tålmodighetsprøve både å spore og vente på at snøleoparden dukker opp.

Men naturen i Tibet er uansett fantastisk, og gjennom reisen til de to franskmennene får vi se et fantastisk dyreliv, med blant annet antiloper, ulver, blåsauer, vill-jak, tibetansk rev, harer og pallaskatt. I tillegg er det et fantastisk fugleliv, med alt fra små spurver til flotte falker og gribber.

Reisen og omgivelsene, som er både øde og kalde, men også utrolig rike på liv og vakker natur, blir også en ypperlig anledning til å filosofere over mennesket, samfunnet og andre store spørsmål i livet.

Snøleoparden

Regi: Marie Amiguet
Sjanger: Dokumentar
Medvirkende: Vincent Munier, Sylvain Tesson m.fl.
Språk: Fransk m/norsk tekst
Nasjonalitet: Frankrike
Spilletid: 1t 32min.
Produksjonsår: 2021

Vurdering

Snøleoparden er en fascinerende film. Det er utrolig interessant og spennende å se hvordan de iskalde og tilsynelatende øde, tørre og skrinne fjellene i Tibet formelig yrer av fantastisk dyreliv. Vi får se hele bredden av arter, alt fra små gnagere til store plante- og dyreetere, samt det flotte fuglelivet. Samtidig får vi også et godt innblikk i kampen for å overleve i et område der det ikke er en overflod av mat.

Like interessant er det at vi får et godt innblikk i hvordan det er å være naturfotograf. Vincent forklarer blant annet hvordan han går frem for å komme nært på dyrene; det krever enorm tålmodighet, erfaring og kunnskap – og ikke minst kunsten å etablere et godt fotoskjul, slik at dyrene ikke oppdager ham.

En annen viktig del av filmen handler om å gi oss innblikk i de refleksjoner Vincent og Sylvain gjør seg på turen. Når man er på et så øde, vakkert og fascinerende sted får de et annet blikk på seg selv og menneskenes samfunn hjemme i byen, samt verdien av å bevare den urørte naturen – og ha respekt for naturen over hele verden. De to mennene tar opp mange spennende spørsmål som kan ligge til grunn for refleksjon og samtale lenge etter at filmen er ferdig.

Snøleoparden er en lærerik og interessant film som passer for alle aldersgrupper. Det eneste vi savner er at det gjerne kunne kommet opp en skrift på skjermen som forteller oss hvilken art som er i bildet. Filmen har egentlig mer fokus på å formidle stemning og refleksjoner fremfor å være en lærerik naturdokumentar. Litt mer informasjon om de enkelte dyreartene kunne gjort filmen noe mer lærerik for barn og unge – men på den annen side kan det også være en fin oppgave å finne navnet på de mange dyrene etter å ha sett filmen.

Egnethet

Snøleoparden er tillatt for alle. Filmen har ingen dramatiske eller skumle scener. Det eneste er et par scener der rovdyr dreper og spiser andre dyr, som kanskje noen barn ikke vil synes det er så kjekt å se på. Ellers er dette en lærerik og fascinerende film som anbefales for alle. På grunn av at filmen har mest fokus på refleksjon rundt naturen og menneskets plass i denne, passer filmen aller best for litt eldre barn, ungdom og voksne. Det kreves litt modenhet å kunne reflektere på en god måte rundt disse spørsmålene. Men det betyr ikke at filmen ikke passer for de yngste. Her er det veldig mye flott natur og dyreliv som også de yngste kan la seg fascinere av.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å være skadelig for barn, og den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Snøleoparden»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Storytelling Media