Snoopy og Charlie Brown: Knøttene-filmen

Amerikansk barnefilm, 2015, tillatt for alle

Charlie Brown er hodestups forelsket når Knøttene inntar det store lerret i en film som egner seg utmerket for yngre barn.

Knøttenes særegne og velkjente sjarme fra Charles M. Schultz sitt tegneserieunivers er blitt filmatisert på en svært vellykket måte i en film som er tilrettelagt for et litt yngre publikum – men som også ungdom og voksne kan ha glede av.

Handling

Charlie Brown roter det meste til. Han klarer ikke å få dragen sin til å fly, og på baseball-banen er han en katastrofe. Hunden Snoopy er hans beste venn, og han er noe helt for seg selv der han til stadighet drømmer seg bort i fantastiske eventyr.

En dag kommer en flyttebil, og en ny familie flytter inn i huset ovenfor Charlie og søsteren Sally. Når det viser seg å være en søt rødhåret jente går Charlie helt i spinn og rødmer fra øre til øre. Han er forelsket.

Men hvordan kan et usikkert og klønete null – som Charlie kaller seg selv – bli en vinner og få en jente som «er noe» til å like ham? Linus med suttekluten foreslår at Charlie ganske enkelt går bort og snakker med henne. Men Charlie har overhodet ikke mot til dette. Han begir seg inn på en rekke tvilsomme prosjekter der målet er å imponere den nye jenten, der både tryllekunstner, danseløve og dyptpløyende litterær analytiker er blant utmerkelsene han søker.

Snoopy og Charlie Brown: Knøttene-filmen

Regi: Steve Martino
Sjanger: Animasjon/Eventyr/Barnefilm/Komedie
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 33min
Produksjonsår: 2015

Vurdering

”Knøttene” er en av de mest populære tegneseriestripene noen sinne, og det har også vært laget tegnefilmer med den artige gjengen. Med denne filmen tar Knøttene steget over i dataanimasjonens verden. Filmskaperne har funnet et flott uttrykk der moderne animasjon kombineres med tegneseriens unike strek. Dette gir filmen et friskt visuelt uttrykk og et særpreg som skiller den ut fra mengden av animasjonsfilmer.

I denne historien opplever Charlie en ekte barndomskjærlighet, med alle de følelser og usikkerhet det fører med seg. Vi ler med Charlie og alt det morsomme han går gjennom, samtidig som vi lærer noe nyttig. For det første at man ikke må gi opp, men også at det ikke er nødvendig å komplisere ting – samtidig som gode venners råd ikke bør overses.

Underveis viser Charlie noen beundringsverdige egenskaper – i stedet for å utnytte situasjoner til egen fordel viser han en omtanke og en ærlighet som i første omgang får ham til å virke som en skikkelig skrulling. Men i det lange løp viser Charlie oss at det å være snill, omsorgsfull, ærlig, modig og lite selvhøytidelig er det som betyr noe.

Egnethet

Knøttene-filmen er tillatt for alle, og har ingen skumle eller upassende scener for de yngste. Vi anbefaler denne filmen varmt for barn opp til ti år. Den tar opp tema som barn kan kjenne seg igjen i, samtidig som historien formidler noe verdifullt om hva det betyr å være et godt menneske. Med sitt vinterlandskap egner filmen seg flott i førjulstiden, og vi anbefaler familier med yngre barn å se denne filmen på kino sammen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å virke skadelig på de yngste, og den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Snoopy og Charlie Brown: Knøttene-filmen»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser