Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa

Norsk familiefilm, 2015, tillatt for alle

Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa

De tre sjarmørene fra Flåklypa er tilbake i en koselig familiefilm som passer både unge og gamle.

«Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa» er en vellaget film med et godt budskap og vitser i overflod, men dette er ikke den beste filmen fra Flåklypa-universet.

Handling

Flåklypa og nabobygda Slidre har alltid kranglet om hvilken bygd som er den beste, og gjennom årene har det vært en rekke konkurranser for å avgjøre feiden. Den gjeveste konkurransen er det tradisjonsrike Osteløpet, der man uten motorkraft skal frakte en ost fra bygd til bygd.

Solan har et konkurranseinstinkt uten like, og når han kommer ansikt til ansikt med meieribestyrer Kleppvold fra nabobygda satser han både hus og hjem og Reodors verksted på at de vinner.

Dermed starter et hendelsesfylt, morsomt og dramatisk veddeløp, der Solan, Ludvig og Reodor måler krefter med meieribestyrer Kleppvold, den råsterke gorillaen Emanuel Desperados og den tørrvittige bergenseren Olram Slåpen. Under løpet må de tre heltene få ut det beste av hverandre for ikke å miste å hjemmet sitt, og det hjelper jo godt på med Reodors lure og underfundige oppfinnelser.

Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa

Regi: Rasmus A. Sivertsen
Sjanger: Animasjon/Familiefilm
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 18min
Produksjonsår: 2015

Vurdering

I «Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa» er Reodor, Solan og Ludvig tilbake akkurat slik vi kjenner dem. De tre kameratene er en herlig gjeng med sine særegne og morsomme personligheter og gode hjerter. Videre er Flåklypa-universet akkurat slik vi liker det, med sprø figurer, artige innfall og en lang rekke morsomme vitser.

Filmen er svært godt laget, med ypperlig animasjon og flotte stemmeskuespillere.

Likevel er ikke dette den beste Flåklypa-filmen som er laget. Osteløpet er i grunn bare en tam etterligning av det klassiske bilracet fra originalfilmen, og historien er veldig enkel. Filmen handler mest om Solan og hans konkurranseinstinkt, men uten at man virkelig går i dybden på tematikken. De andre karakterene forblir grunne, og til og med programlederen som dekker løpet på tv får mer oppmerksomhet enn Reodor og Ludvig.

Filmen har på den annen side et fint budskap til de yngste. Ved å gjøre alt til en konkurranse og inngå veddemål skaper Solan store problemer for seg selv og sine nærmeste, og i løpet av filmen må han lære hva som virkelig betyr noe. Et flott budskap om medfølelse og omtanke for andre kommer også frem, og er noe vi håper de yngste vil ta til seg.

Egnethet

«Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa» er tillatt for alle, og historien er så lett tilgjengelig at selv de aller yngste kan ha glede av filmen. Men vi stusser samtidig over at humoren for en stor grad er rettet mot voksne. Her er det mange vitser om reklame, sportssendinger og sosiale medier – for å nevne noe. For voksne er dette smarte vitser som treffer midt i blinken. Men det er overraskende få vitser for barna. Dermed blir vi sittende igjen med en veldig enkel historie som er lett tilgjengelig for de yngste, men med en humor som i stor grad er myntet på et eldre publikum. Filmen prøver å nå en bred aldersgruppe, men ender etter vår mening opp med å ikke treffe helt for verken barn, ungdom eller voksne.

Men det betyr ikke at man ikke kan storkose seg med den artige gjengen i Flåklypa. Vi anbefaler filmen uten betenkeligheter, og oppfordrer hele familien til å se denne vellagede animasjonsfilmen sammen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å ha skadelig virkning på de yngste. Filmen blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om « Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser