Solo: A Star Wars Story

Amerikansk actioneventyr, 2018, passer fra tolv år

Solo: A Star Wars story

Han Solo får ikke forhistorien han fortjener i den svakeste av de nye Star Wars-filmene. Men action er det nok av.

Historien om den unge Han Solo byr på det man kan forvente av en Star Wars-film, men fremstår enkel og langt fra så interessant som tidligere års filmer.

Historie

Som ung lever Han på den forslummede planeten Correlia, der han må leve som tyv i bytte mot trygghet i et kriminelt nettverk. Sammen med den unge kvinnen Qi-Ra drømmer han om å komme seg vekk fra planeten og finne et bedre liv. Han lykkes med å rømme, men skilles fra Qi-Ra, og de neste årene blir en reise av tilfeldigheter, opplæring og kamper som former den unge mannen.

Han blir etter hvert tilknyttet en gruppe kriminelle, samtidig som han møter sin fremtidige kamerat Chewbacca. Etter hvert utvikler det seg et drama der han vikles inn i en farlig kriminell verden der allianser stadig skifter og svik er dagligdags.

Solo: A Star Wars Story

Regi: Ron Howard
Sjanger: Action, Eventyr
Skuespillere: Alden Ehrenreich, Donald Glover, Emilia Clarke, Woody Harrelson m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 14min.
Produksjonsår: 2018

Vurdering

Med tanke på hvor sentral Han Solo er i Star Wars-sagaen, hadde vi forventet mer fra denne filmen. Her har man en gyllen anledning til å fortelle dannelseshistorien til denne spennende karakteren, men ender opp med en til tider uinteressant film der man i liten grad utvider vår innsikt i hvorfor Han utviklet seg til den mannen vi ble kjent med i de aller første Star Wars-filmene. Utover at han gjennom ungdommen og tidlig voksent liv lever i et kriminelt nettverk og går gjennom noen år i Imperiets marineakademi, så er det lite spennende det bys på. Han fremstilles som selvsikker, smart og en god kriger, men er i bunn og grunn en karakter uten særlig dybde. Måten han blir kjent med Chewbacca på er også alt for enkel, synes vi.

På den annen side er dette en vellaget film, med en rekke flotte actionscener ispedd humor og spenning. Skuespillerne gjør en god jobb, og passer fint i rollene sine. Fansen får det man kan forvente av en Star Wars-film, og er ikke en svak film – den er bare skuffende med tanke på potensialet.

Filmens budskap dreier seg om at man egentlig aldri kjenner en annen person, og at man aldri kan stole helt noen. Dette er noe Han får erfare gjennom hele filmen, og dette er nok en av de tingene som i størst grad er med på å forme ham.

Nå som Disney har produsert én Star Wars-film i året er det en viss fare for at konseptet vannes litt ut, og vi håper denne filmen bare er et unntak i det som har vært en serie med gode filmer så langt.

Egnethet

Solo: A Star Wars Story er en heftig actionfilm med en rekke kamp- og krigsscener. Dette er tilpasset målgruppen, og fremstår ikke blodig, men tolvårsgrensen er satt på grunn av voldsscenene. Filmen passer fint for ungdom, og byr på over to timer med velprodusert action, men historien er altså skuffende.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Flere voldsomme kampsekvenser og scener med actionvold gjør at denne filmen får 12- årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Solo: A Star Wars Story»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser