Sonic The Hedgehog – ikke helt supersonisk

Amerikansk actionkomedie, 2020, passer fra seks år

Sonic The Hedgehog

ANMELDELSE: Den populære spillfiguren Sonic inntar filmens verden i en fartsfylt, men forglemmelig historie.

Det superraske utenomjordiske pinnsvinet Sonic, som er velkjent i dataspillenes verden, passer i grunn godt på film, men manus er så full av klisjeer, uoriginale vitser og dårlig dialog at hele prosjektet fremstår som noe halvhjertet.

Handling

Det utenomjordiske vesenet Sonic har noen fantastiske krefter, blant annet at han kan løpe i supersonisk hastighet. På grunn av disse kreftene må han rømme fra hjemplaneten, og ved hjelp av de magiske ringene sine flytter han til den vesle byen Green Hills i USA. Han kan ikke vise seg for noen, men han liker å holde seg i nærheten av politimannen Tom og konen hans.

Sonic kjenner på ensomheten, og en dag gjør han noe som får store konsekvenser. En temmelig gal doktor med masse skummel teknologi kommer på sporet av Sonic, og snart er en vill jakt i gang. Tom vikles inn i det hele, og det nye radarparet må kjempe for å stoppe den stadig mer sinnsyke Dr. Robotnik fra å fange Sonic og skaffe seg evner som kan gjøre ham til hersker over hele verden.

Sonic The Hedgehog – ikke helt supersonisk

Regi: Jeff Fowler
Sjanger: Action, Komedie
Språk: Norske stemmer / Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 39min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

Sonic the Hedgehog har vært en kjent spillfigur helt siden 1991, og har vært med i en lang rekke populære dataspill. Han vil derfor være en kjent figur for mange barn og unge – og voksne for den del, så det er nok mange som er spente på hvordan Sonic gjør seg på film. For vår del synes vi at Sonic passer flott i en filmhistorie. Den vesle og superraske karen snakker nesten like fort som han løper, og har som regel alltid noe morsomt han sier og gjør. Det balanseres fint med at han er litt ensom, noe som gjør ham mer sympatisk og tilfører filmen et fint budskap. Når vi tillegg får Jim Carrey i rollen som en fremvoksende supergal skurk, ligger alt til rette for et morsomt eventyr.

Men dessverre virker ikke filmskaperne å ha tatt seg særlig flid med manuset. Ikke en eneste scene oppleves særlig original, klisjeene er svært mange og dialogen virker å være kopiert fra andre, bedre filmer. Sonic hadde fortjent en mye bedre filmhistorie enn dette. Det er riktignok en fin tematikk om ensomhet og vennskap som passer fint for barn, men også dette blir litt kleint til tider.

Filmen byr likevel på humor og fartsfylt underholdning, så mange barn og unge vil nok more seg. Men en vellykket filmatisering kan ikke dette kalles.

Egnethet

Aldersgrensen er seks år på grunn av en rekke scener med eksplosive effekter og mye dramatikk, og en skurk som kan oppleves ufordragelig. Det er også en slåsskamp på en slags bar som kanskje er litt heftig for noen barn rundt aldersgrensen. Men alt dette er skildret med mye humor, og både skurken og slåsskampen er egentlig bare morsom. Så for de fleste barn fra skolealder er dette helt grei underholdning.

Men det finnes altså bedre filmer enn dette å bruke tiden på.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder flere actionscener med enkelte kraftige effekter, satt i en humoristisk ramme. Den får derfor aldersgrense 6 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Spion i aksj0n»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser