Spacewalker

Russisk drama, 2017, anbefales fra ni år

Spacewalker

Denne filmen viser romkappløpet på 1960-tallet fra sovjetisk perspektiv, og er blitt et spennende og lærerikt drama som anbefales varmt fra ni år.

Spacewalker forteller den sanne historien om det første mennesket til å gå ut i verdensrommet. Filmen er svært godt laget, og byr på en fin blanding av spenning, medmenneskelighet og et lærerikt og verdifullt perspektiv på en viktig epoke i historien.

Handling

Aleksej Leonov var allerede fra sin ungdom kjent som en flyger uten frykt, og ble rekruttert til romprogrammet i Sovjetunionen fordi han hadde en passe dose galskap. Gjennom første halvdel av 1960-tallet, under den kalde krigen, foregikk et romkappløp mellom Sovjetunionen og USA, og det var knyttet stor prestisje til å være de første rompionerene.

Sammen med sin makker Pavel Beljajev går Aleksej gjennom et intenst treningsprogram for å kunne reise ut i verdensrommet før amerikanerne. Ferden ble til og med fremskyndet to år, så både ledere, ingeniører og kosmonauter arbeidet under stort press.

Vi følger Aleksej og Pavel gjennom forberedelsene, der mange utfordringer må løses. Men ingen av disse kan måle seg mot spenningen som oppstår når selve ferden gjennomføres – og ikke minst arbeidet med å få kosmonautene trygt hjem igjen fra rommet.

Spacewalker

Regi: Dmitriy Kiselev
Sjanger: Drama
Skuespillere: Aleksandr Ilin, Vladimir Ilin, Yuriy Itskov, Konstantin Khabenskiy, Evgeniy Mironov m.fl.
Språk: Russisk m/norsk tekst
Nasjonalitet: Russland
Spilletid: 2t 16min.
Produksjonsår: 2017

Vurdering

Vi lot oss imponere av denne filmen. Spacewalker gir et flott innblikk i en stor bragd i romfartens historie, samtidig som vi blir kjent med menneskene bak den. Alt er skildret med solid filmhåndverk, et sterkt manus og gode skuespillere. Filmen fremhever dramatikken som utspilte seg under reisen, men like viktig er lojaliteten mellom hovedpersonene og det menneskelige perspektivet.

Fra et norsk synspunkt oppleves det svært verdifullt å få se en sterk film med sovjetiske helter, der vi får se de gode menneskene i et land som var vår fiende den gangen, og som også i våre dager blir betraktet med skepsis av mange. I en populærkultur med et stort sett ensidig fokus på vestlige helter er det sunt å få et annet positivt perspektiv. Det kan skape grunnlag for mer nyansert refleksjon over både historien og samtidens problemstillinger.

Videre gir filmen et godt innblikk i romfartens historie, og kan sammen med andre kilder utgjøre et lærerikt grunnlag for en bedre forståelse av både romfartens historie og det storpolitiske spillet som ledet frem til det samfunnet og den verdenssituasjonen vi har i dag.

Egnethet

Spacewalker har fått ni års aldersgrense på grunn av flere dramatiske scener der liv står i fare. Filmen er realistisk skildret og kan være urovekkende for noen, spesielt barn rundt aldersgrensen. Men generelt vil vi anbefale filmen fra ni år, da historiens potensiale for læring og økt innsikt oppleves svært verdifull. For ungdom og voksne er dette et lærerikt og engasjerende drama som vi anbefaler på det varmeste.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Partier med utrygg stemning og flere dramatiske scener gjør at denne filmen får 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Spacewalker»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser