Spider-Man: No Way Home

Amerikansk actioneventyr, 2021, vi anbefaler fra 12 år

ANMELDELSE: Tom Hollands Spider-Man univers blandes i denne oppfølgeren sammen med de tidligere Spider-Man-universene, i en gøy og underholdende film.

Tredje film om Tom Hollands inkarnasjon av Spider-Man, og en slags oppfølger også til tidligere Spider-Man-filmer med andre hovedrolleinnehavere og deres univers.

Handling

Spider-Mans hemmelige identitet som Peter Parker er avslørt etter handlingene i den forrige filmen, og ryktet hans settes på prøve mens omverden er uenige om Spider-Man er en helt eller en skurk. Dette går ikke bare utover Peter, men også alle han er glad i. Når kjæresten MJ og bestevennen Ned får avslag fra diverse college fordi de er innblandet i kontroversen, så bestemmer Peter seg for å søke hjelp hos Doctor Strange. Men når Doctor Strange skal bruke sine magiske evner til å få verden til å glemme Peter Parker og gi Spider-Man anonymiteten tilbake, går det galt. Istedenfor åpnes det portaler til andre univers, og både fiender og venner fra de andre Spider-Man-universene dukker opp i Peters univers. Det blir fort kaotisk, og Peter prøver å gjøre det rette og hjelpe alle, men ting blir fort verre. Med god hjelp fra sine venner, må Peter prøve å fikse opp i kaoset.

Spider-Man: No Way Home

Regi: Jon Watts
Sjanger: Action
Skuespillere: Tom Holland, Zendaya, Benedict Cumberbatch, Jacob Batalon m.fl.
Språk: Engelsk
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 28min.
Produksjonsår: 2021

Vurdering

Dette er nok en film som mest er laget for den etablerte fansen av Spider-Man-filmene. Det blir gjensyn med kjente fjes fra tidligere filmer når universene fra de tre forskjellige filminkarnasjonene av Spider-Man blandes sammen. For de som ikke er så godt kjent med de tidligere filmene, er det nok en del som blir litt forvirrende, og mye å holde styr på. Men filmen gjør en grei nok jobb med å forklare hvem som er hvem og gi et raskt innblikk i det man trenger å vite, slik at det er mulig å henge med også for utenforstående. Det finnes mye humor og varme i denne filmen, og mer enn nok action og spenning til å holde de fleste interessert. Men til tider føles det som om filmskaperne prøver å gjøre litt for mye, og både handling og budskap forsvinner litt. For fansen gjør det kanskje ikke så mye, men det trekker litt ned for filmen i seg selv.

Som man er vant til fra Spider-Man-filmer, så handler det i stor grad om å gjøre det som er rett. Peter Parker vil hjelpe alle han kan, også tidligere inkarnasjoners erkefiender. Presset settes på ham for å fortsette å ta riktige valg, også når konsekvensene treffer ham hardt og han sliter med sine egne overbevisninger og å finne ut hva som egentlig er rett og galt. Filmen fokuserer også i stor grad på samhold, vennskap og familie. Peter som hele tiden må velge mellom å akseptere hjelp og å beskytte sine nærmeste. Dette budskapet kommer stort sett tydelig frem og holder handlingen sammen også når plottet mister litt fokus. Uten å røpe for mye, så ødelegges budskapet her dessverre litt av slutten. Uansett er filmen god underholdning, og en spennende opplevelse fra begynnelse til slutt.

Egnethet

Filmen har fått 12-års aldersgrense. Det meste foregår i et tydelig fantasiunivers, men det er likevel en del kampscener og scener som kan være skremmende, selv om det aldri blir veldig blodig eller voldelig på en måte som føles ekte. Filmen viser også dødsfall og sorg, som kanskje kan bli litt tungt for noen. Som nevnt føles denne filmen som om den er laget aller mest for de som allerede er fan av Spider-Man, men det er også godt mulig å få en god filmopplevelse selv om man ikke kjenner til de andre filmene. Hvis man har tenkt å se tidligere Spider-Man-filmer senere, så kan det gjøres obs på at det avsløres en del ting også fra de andre universene.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder flere intense actionscener med kamphandlinger og vold. Disse foregår i et fantasiunivers. Filmen får derfor aldergrense 12 år.

Filmtrailer:

Les mer om Spider-Man: No Way Home

Filmweb

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser