Spion i aksjon

Amerikansk animasjonsfilm, 2020, anbefales fra seks år

Spion i aksjon

Absurd og morsom animasjonsfilm med et fint budskap om ikke å bekjempe vold med vold. Anbefales fra seks år.

Denne sprø historien bruker spionsjangerens velkjente virkemidler på en morsom måte for å formidle et spennende tema.

Historie

Spesialagent Lance Sterling mangler ikke tro på seg selv. Han bekjemper skurker med høyteknologi og vittige replikker, vil aldri ha hjelp fra noen og er fullstendig overbevist om at vold må bekjempes med en hard hånd. Vitenskapsmannen Walter derimot, er hans rake motsetning. På laboratoriet sitt pønsker den sosialt keitete karen ut våpen som avvæpner folk ved å gjøre dem glade. Men Walter blir sett på som rar, og det er ikke mange som har troen på det han driver med.

Så dukker en superskurk opp, og Lance og Walters skjebner knyttes sammen. Friksjon oppstår, Walter forvandler Lance til en due og sammen må den merkelige duoen redde verden fra den onde skurken.

Spion i aksjon

Regi: Nick Bruno og Troy Quane
Sjanger: Animasjon, Komedie
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 42min.
Produksjonsår: 2020

Vurdering

For dem som liker en absurd historie med mye humor og litt dramatikk, er Spion i aksjon midt i blinken. Filmen er en helsprø variant av James Bond, Men in Black og andre spionfilmer. Resultatet er blitt god underholdning, og i den norske versjonen gjør de norske stemmeskuespillerne en flott jobb.

Budskapet er imidlertid det mest spennende med filmen. I starten fremstår Lance som en i overkant eplekjekk type, og man kan begynne å lure på hva slags film dette er. Men når han blir forvandlet til en liten hjelpeløs, men fortsatt selvsikker due, da avvæpnes han fullstendig og tvinges til å være avhengig av andre. Og her kommer filmens andre tema inn; verdien av lagarbeid. Historien formidler et tydelig budskap om at konflikter ikke løses på en god måte med vold, og at man kommer aller lengst ved å samarbeide som et lag, der alle kan bidra med det de er flinke til. Og når dette krydres med utsagn som at det ikke finnes gode eller vonde mennesker – bare mennesker, samtidig som vi får en forklaring på hvorfor skurken er blitt den han er, da får denne sprø historien en varm og god kjerne.

Egnethet

Aldersgrensen er satt til seks år. Merk at filmen har mange mørke og dramatiske scener, der karakterene trues av en ganske skummel skurk med mange heftige våpen. Av den grunn er de mulig at noen barn i seks- og syvårsalderen vil oppleve filmen som litt voldsom. Samtidig er rammen rundt historien så sprø og morsom at man aldri er i tvil om at alt sammen vil ende bra. Vi tror Spion i aksjon også kan passe ungdom og voksne, så her er en film familien kan kose seg med i fellesskap.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne animasjonsfilmen inneholder enkelte mørke, dramatiske og noe truende scener. Filmen inneholder også flere actionscener. Filmen har en grunnleggende lys stemning med humoristisk preg. Filmen får derfor 6 års aldersgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Spion i aksjon»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser