Spionen – sterkt norsk krigsdrama

Norsk drama, 2019, anbefales fra tolv år

Spionen

ANMELDELSE: Spennende drama om Sonja Wigert, divaen som ble rekruttert av både svenskene og tyskerne for å drive spionasje under andre verdenskrig.

Vellykket spiondrama fra krigens dager egner seg godt til ungdom og voksne.

Handling

Sonja Wigert var et kjent navn på slutten av 1930-tallet og inn i krigens dager, både i Norge og Sverige. Hun var en norsk skuespiller som bodde i Stockholm, og hun frekventerte den kulturelle og politiske eliten. Som den strålende blondinen hun var, ble hun raskt lagt merke til av den tyske offiseren Josef Terboven, som var rikskommissær i Norge under krigen.

Sonja nøler i starten med å velge side i konflikten, men etter faren blir arrestert av tyskerne blir valget lett. Sonja lar seg rekruttere av svensk etterretning, og får i oppdrag å spionere på tyskerne. Det fører til at hun etter hvert innleder et forhold til Terboven, noe som gir henne et unikt innblikk i tyskernes planer.

Livet som spion er imidlertid ikke enkelt, og ting blir komplisert når Terboven ber henne spionere på svenskene. I tillegg forelsker hun seg i en ungarsk diplomat i Stockholm, og det livsfarlige spillet utvikler seg til å bli svært så vanskelig å håndtere.

Spionen – sterkt norsk krigsdrama

Regi: Jens Jonsson
Sjanger: Drama, Thriller
Skuespillere: Ingrid Bolsø Berdal, Rolf Lassgård, Damien Chapelle m.fl.
Språk: Norsk, svensk, tysk m/norske undertekster
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 49min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Spionen starter med en fortellerstemme som kommer med et spennende utsagn, som gjelder både hovedpersonen og de fleste seerne. Det handler om at mange av oss føler at krig ikke angår oss. Men når krigen inntreffer, da tvinger den alle til å velge side. Med dette enkle grepet setter filmskaperne det gjennomgående temaet for filmen, samtidig som publikum inviteres til selvrefleksjon.

Vi presenteres for en hovedperson som er en stor stjerne, og som både er populær blant nordmenn og idoliseres av nazistene. Sonja prøver først å ikke blande ideologi og karriere, men helt fra starten er det klart at dette aldri vil gå. Hun tvinges til å gjøre tøffe valg, og hennes sympati ligger hos Norge og Sverige. Dette utgjør kjernen i filmen, og ligger til grunn for alle prøvelsene Sonja må gjennom. Skildringen av det livsfarlige spillet som spion er spennende og velprodusert, og vi får se hvordan hun må gi gradvis mer slipp på seg selv mens hun forsøker å overleve.

Ingrid Bolsø Berdal gjør en meget sterk prestasjon i rollen som Sonja, og hun skal ha mye av æren for at filmen fungerer så godt som den gjør. Fotoarbeidet har også høy klasse – vi får en troverdig og sterk beskrivelse av ulike sider ved livet under krigen.

For ungdom gir filmen et spennende perspektiv på en svært viktig periode. Sveriges rolle i etterretningen er nok noe mange ikke vil ha stor kjennskap til fra før, og vi får en interessant innsikt i tyskernes styring av Norge. Som med alle biografiske filmer så må man ta hensyn til at filmskaperne har valgt en vinkling på historien, og man bør gå til historiebøkene for å få et nyansert bilde, men som et utgangspunkt for læring og refleksjon er dette en utmerket inngangsport.

Egnethet

Spionen har flere scener som kan gjøre sterkt inntrykk. Skildringen oppleves realistisk, og vi får blant annet se personer som er blitt drept. Filmen frarådes barn under aldersgrensen, og om tolv- og trettenåringer skal se filmen kan det være greit at de vet litt om hva som vil møte dem. Dette er mer realistisk enn eventyrfilmene om superhelter med lik aldersgrense. Samtidig er dette en lærerik og vellaget film som er vel verdt å se for ungdom. Vi gir en generell anbefaling fra tolv år, og for eldre ungdom og voksne er dette en velprodusert og spennende film.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Dette krigsdramaet har en mørk stemning og inneholder noen opprivende scener, som skildringer av lik. Filmen får derfor 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Spionen»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser