Star Wars: The Force Awakens

Amerikansk eventyrfilm, 2015, anbefales fra tolv år

Den etterlengtede nye Star Wars-filmen vil ikke skuffe fansen, og ungdom kommer til å strømme til kinoen for å få med seg stjerneheltenes retur. Aldersgrensen er satt til tolv år på grunn av heftige actionscener og en gjennomgående mørk stemning.

Regissør J.J. Abrams har hatt store forventninger å møte, og han har lykkes med jobben. Den nye Star Wars-filmen er solid laget, og viderefører arven fra George Lucas på en god måte. Men selv om filmen er solid, og fansen helt sikkert vil bli begeistret, så er det ikke en film av aller ypperste kvalitet.

Handling

30 år er gått siden eventyrene til Lyke Skywalker, Han Solo og prinsesse Leia fant sted. Luke er forsvunnet, og den mørke siden har festet grepet gjennom den onde ”Første orden”. Motstandsbevegelsen eksisterer fortsatt, men for å bli slagkraftige nok til å ta opp kampen må Luke finnes og «Kraften» vekkes.

Eventyret begynner på planeten Jakku, der droiden BB-8 etterlates med et viktig kart. Her møter han Rea, en ung jente som lever av å selge skrap. Snart strømmer både gode og onde krefter til Jakku, og for de som er på den gode siden starter en dramatisk reise som blir begynnelsen på en ny saga i Star Wars-universet.

Star Wars: The Force Awakens

Regi: J. J. Abrams
Sjanger: Action/Eventyr
Skuespillere: Mark Hamill, Carrie Fisher, Harrison Ford, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Adam Driver, Oscar Isaac, Max von Sydow, Peter Mayhew, Anthony Daniels, Kenny Baker, John Boyega, Daisy Ridley, Crystal Clarke, Pip Anderson, Gwendoline Christie m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 15min
Produksjonsår: 2015

Vurdering

«Star Wars: The Force Awakens» leverer akkurat det den skal – en film som ivaretar arven fra de tidligere filmene, men som samtidig videreutvikler universet med nye og spennende elementer. Her møter vi både nye helter og nye skurker, og mange av karakterene er det svært så spennende å bli kjent med.

Filmatisk er filmen selvsagt i toppklasse, med imponerende actionsekvenser, fantastiske spesialeffekter og gode skuespillere. Kort sagt, dette er en film vi tror fansen vil elske.

Samtidig er ikke filmen i absolutt toppklasse. Logikk er ikke alltid førsteprioritet, og ser man helt objektivt på historien er den ikke mer original, spenstig og velkonstruert enn den må være. De som ikke har et spesielt forhold til de tidligere Star Wars-filmene vil ikke gå glipp av noe ved å droppe denne filmen.

Egnethet

Dette er en dramatisk film som har fått tolv års aldersgrense. Actionsekvensene kommer på rekke og rad, og et par av scenene er ganske dramatiske. Men dersom man sammenligner med andre filmer med samme aldersgrense er denne langt fra å være den skumleste. Konseptet er tydelig et eventyr, og vi ser knapt blod i det hele tatt. Men slåssing og drap er det mer enn nok av, og det er grunnen til at aldersgrensen ikke er lavere.

Vi anbefaler «Star Wars: The Force Awakens» fra aldersgrensen på tolv år. Det vil helt sikkert være mange barn under grensen som ønsker å se filmen, og i følge ledsagerregelen har foreldre anledning å ta barn ned til ni år med på en kinofilm med tolvårsgrense. I denne sammenheng råder vi foreldre til å vurdere hva de anser som passende for sitt barn. Vi tror mange ti- og elleveåringer ikke vil reagere negativt på å se filmen, men understreker samtidig at det er gode grunner til at aldersgrensen er satt til tolv år.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Gjennomgående mørk stemning og store mengder actionvold gjør at denne filmen får 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Star Wars: The Force Awakens»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser