Star Wars: The Rise of Skywalker – stjernekrigens ende

Amerikansk actioneventyr, 2019, anbefales fra tolv år

Star Wars: The Rise of Skywalker

ANMELDELSE: Det siste kapittelet i Skywalker-sagaen er en storslått actionfilm der gode og onde krefter braker sammen i en episk kamp om galaksen.

Det blir en tøff kamp for Rey når hun må gjennom en dypt personlig indre konflikt og ta vanskelige valg for å redde galaksen – eller forårsake dens undergang.

Handling

I dette niende og siste kapittelet i den offisielle Star Wars-sagaen møter Rey og vennene hennes en fryktelig trussel mot galaksen. Alle antok at den grusomme Sith-lorden Palpatine var død, men brått dukker han opp igjen med en dødelig flåte av krigsromskip som kan utslette planeter på sekunder. For å stoppe trusselen må Rey finne og uskadeliggjøre flåten, men med få allierte og stormjegere i hælene er det nærmest en umulig oppgave.

I tillegg utgjør Rey sitt uløselige bånd til den korrumperte Kylo Ren en stor trussel, ettersom han ønsker at Rey skal slutte seg til den onde siden.

Star Wars: The Rise of Skywalker – stjernekrigens ende

Regi: J.J. Abrams
Sjanger: Action, Eventyr
Skuespillere: Daisy Ridley, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Mark Hamill, John Boyega, Adam Driver m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 21min.
Produksjonsår: 2019

Vurdering

Star Wars: The Rise of Skywalker er en storslått og verdig avslutning på de tre hovedtrilogiene i Star Wars-sagaen. Filmen samler tråder fra tidligere filmer, der arven fra Luke Skywalker, Han Solo og prinsesse Leia blir avgjørende for å kunne ta opp kampen mot den siste store trusselen fra Sithene. Dette er en film Star Wars-fans ikke kan gå glipp av, og vi tror ikke at de vil skuffet.

Filmen tar opp spennende spørsmål om identitet og valg. De sentrale karakterene må ta stilling til hvem de skal være, og blir konfrontert med nærmest umulige valg som kan føre dem mot den gode eller onde siden. Dette kan stimulere til en mer nyansert refleksjon om godt og vondt, og de små valgene og påvirkningene som kan forme enkeltmenneskers og i dette tilfellet, galaksers skjebne. I tillegg har filmen et tydelig budskap om samhold og lojalitet, samt nødvendigheten av å gjøre offer for å nå et større mål.

Filmen er strålende godt laget, og byr på to og en halv time med actioneventyr av ypperste merke. Om det er noe som trekker ned, så må det være at historien kan bli litt intetsigende for seere som ikke kjenner Star Wars-universet godt. Dersom man ikke forstår hva som har ført karakterene dit de er i denne filmen, mister man mye av dybden i tematikken. Filmen gjentar også den kjente malen alle Star Wars-filmene er bygget på. Vi savner noen større overraskelser underveis, og det kunne vært spilt enda mer på humor. Når det er sagt, så må vi også trekke frem at regissør J. J. Abrams mestrer denne malen til fingerspissene, og leverer en meget sterk underholdningsfilm.

Egnethet

Star Wars: The Rise of Skywalker viser en rekke nådeløse skikkelser, og den grusomme Palpatine ser like grusom ut som han er. Det er også utallige slåsskamper og kampscener i filmen. Det går til tider svært voldsomt for seg, men alt er tydelig et eventyr og har lav grad av realisme. Vi anbefaler filmen fra aldersgrensen på tolv år. Dersom man vurderer å la yngre barn se filmen, så kan det være lurt å se traileren og andre filmklipp for å få et inntrykk av om dette egner seg for dine barn.

Merk at Disney har informert om at enkelte scener i filmen inneholder visuelle effekter og vedvarende blinkende lys som kan påvirke dem som har fotosensitiv epilepsi eller er fotosensitive.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Skremmende skikkelser og flere voldsomme kampscener gjør at denne science fiction-filmen får aldersgrense 12 år.

Filmtrailer:

Les mer om «Star Wars: The Rise of Skywalker»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser