Stellas Verden

Fransk drama, 2008, anbefales fra elleve år

Arbeiderklassejenten Stella får en gyllen sjanse til å skape seg en fremtid når hun begynner på en prestisjetung ungdomsskole. Men det er ikke lett å motivere seg når man overhodet ikke passer inn. Dette er en innsiktsfull og meget god film som passer for ungdom fra 13 år.

Handling

Handlingen i denne filmen finner sted i 1977, og skildrer et år i livet til elleve år gamle Stella. Hun har vokst opp i foreldrene sin bar i utkanten av Paris, og både foreldrene og klientellet i baren er drikkfeldige, fattige og ubehøvlete. Dette preger naturlig nok Stella, og når hun kommer inn på en prestisjetung ungdomsskole der de andre elevene kommer fra en høyere sosial klasse, er det langt fra enkelt å passe inn.

Til å begynne med prøver Stella å unngå alt og alle. Hun møter ikke blikket til noen, snakker ikke med medelevene og håper at lærerne vil la henne være i fred. Ikke forstår hun hva lærerne snakker om heller – men så hører hun egentlig ikke særlig etter. Stella blir derfor et sosialt og faglig utskudd. Foreldrene er det liten hjelp i. Ingen av dem har noen utdanning, og de er mer opptatte av seg selv og sine egne problemer enn å bry seg med datteren.

En dag tar en jente i klassen kontakt med Stella. Hun heter Gladys, og er den som alltid får best karakterer. De to blir venninner, noe Stella er svært glad for. Nå har hun endelig noen å snakke med. Samtidig oppdager Stella hvor lite hun egentlig kan. Hun vet alt om fotballag, gambling og andre ting mennene i baren snakker om, men nesten ingenting annet. Inspirert av Gladys begynner hun å lese klassikere som bøkene til Balzac, og etter hvert finner hun interesse for skolefagene, og da spesielt historie.

Dermed begynner en forandring å skje i Stella. Men hun har likevel alle odds mot seg. Hun blir ikke akseptert av de andre i klassen, hun risikerer å stryke i alle skolefagene og når noen plager henne tyr hun til det hun kjenner fra baren – stygge kallenavn og vold. Samtidig blir det stadig vanskeligere hjemme, der faren og moren har store problemer. Men det finnes også lyspunkter, blant annet en søt gutt som heter Eric.

Stellas Verden

Regi: Sylvie Verheyde
Sjanger: Drama
Skuespillere: Léora Barbara, Karole Rocher, Benjamin Biolay, Laëtitia Guerard m.fl.
Språk: Fransk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Frankrike
Spilletid: 1t 43min
Produksjonsår: 2008

Vurdering

”Stellas Verden” er ingen typisk ungdomsfilm, men det er likevel en veldig god film for ungdom. Historien gir et flott innblikk i hvordan oppveksten kan være for barn og unge som har sine røtter i lavere sosiale klasser. De voksne som omgir Stella er langt fra å være gode forbilder, og den tilsynelatende likegyldigheten og plutselige aggressive oppførselen når hun blir provosert, er handlingsmønstre hun tydelig har lært i hjemmet. Dette endrer seg noe etter hvert som vennskapet med Gladys utvikler seg, og en av tingene Stella innser er at skolefagene ikke er så kjedelige når hun hører etter. Men problemene forsvinner ikke, og vi forstår at bakgrunnen til Stella kommer til å prege henne resten av livet.

Tematikken i denne filmen er noe ungdom kan lære svært mye av. Vi får innblikk i en vanskelig livssituasjon, og det etterlates ingen tvil om hvor viktig det er å få seg en utdannelse og at man griper de sjansene som byr seg. Samtidig forblir flere av problemene som presenteres uløste. Dette gir mulighet for ettertanke og diskusjon, og filmen egner seg av den grunn meget godt for skoleklasser.

Egnethet

Filmen har fått elleve års aldersgrense, og bør ikke sees av barn under denne alderen. Flere av scenene har et voldelig innhold, og selv om de er korte og ikke er spesielt visuelt sterke, fører dette og tematikken i historien til at filmen først og fremst egner seg for barn fra 13 år.

Konklusjon

Skuespillerprestasjonene i filmen er strålende, og jevnt over er dette et meget solid filmverk. For barn fra 13 år anbefales filmen på det varmeste.

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser