Stjernen

Amerikansk animasjonsfilm, 2017, passer fra seks år

Stjernen

I denne filmen kan barna se juleevangeliet fra dyrenes side, i en lettbeint film som passer for hele familien.

Stjernen presenterer juleevangeliet i en slags lettversjon, gjennom mye humor, litt spenning og et fint innblikk i historien om Jesusbarnet.

Handling

Eselet Bo bruker dagene på å dra en møllestein i en liten stall i Nasaret. De monotone dagene er et slit for den eventyrlystne karen. Han drømmer om å rømme og bli en del av den kongelige kortesjen som vandrer rundt i landet. Drømmen deler han med fuglen David, som besøker Bo hver dag.

Samtidig følger vi Josef og Maria, som gifter seg etter at Gud har utpekt Maria til å være den som skal føde Kristus, Guds sønn. Når Bo en dag klarer å rømme, fører tilfeldighetene ham til det unge paret. Herfra fortsetter den kjente fortellingen om kong Herodes som innkaller til folketelling i Betlehem, samtidig som han sender en skummel gjeng for å uskadeliggjøre den nye ufødte kongen. De tre vise menn er selvsagt også med, men siden denne filmen sees fra dyrenes synspunkt, så blir vi bedre kjent med tre morsomme kameler.

Stjernen

Regi: Timothy Reckart
Sjanger: Animasjon
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 28min.
Produksjonsår: 2017

Vurdering

Stjernen er en koselig film som passer fint for foreldre og barn å se sammen. Humoren passer for alle aldre, og historien har både fart og spenning. Ideen med å formidle juleevangeliet sett fra dyrenes side fungerer utmerket, og gir filmen en frisk og uhøytidelig ramme. Noen særlig dybde i fortellingen er det riktignok ikke. Ikke fremstår den særlig original heller. Vi møter noen morsomme dyr, det blir litt kaos, og de må komme seg unna en rekke trusler og sørge for at Maria kommer seg trygt frem til Betlehem. Standard opplegg for en animasjonsfilm. Men alt formidles med en stødig hånd, så filmen oppleves både underholdende og morsom.

Juleevangeliet fremstår her som forholdsvis uhøytidelig, men samtidig er det et tydelig kristent Guds- og bønnefokus. Dette er fremstilt på en barnevennlig måte, og kan brukes som utgangspunkt for samtale om hvorfor vi feirer jul. Videre er det generelt budskap om fellesskap, hensikten med livet, frykt for ikke å strekke til og tilgivelse. Her er det med andre ord mye spennende man kan snakke om etter å ha sett filmen.

Egnethet

Aldersgrensen er satt til seks år på grunn av noen dramatiske scener. To skumle hunder som jager Bo og vennene hans er hovedgrunnen til dette. Fra barn fra seks år passer filmen fint, og som nevnt i starten – dette er en fin film for foreldre og barn å se sammen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder enkelte scener med truende karakterer. Filmen får derfor 6- årsgrense.

Filmtrailer (engelsk tale):

Les mer om «Stjernen»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser