Suffragette – Kampen for frihet

Britisk drama, 2015, anbefales fra tolv år

I et sterkt og vellaget drama får vi innblikk i kvinners kamp for stemmerett i Storbritannia på begynnelsen av 1900-tallet. Denne filmen anbefales for ungdom fra 12 år, og den egner seg utmerket for skoleklasser.

Denne filmen vil gi mange en klump i halsen. Ikke bare får man innblikk i en viktig del av moderne historie og tidløse samfunnsspørsmål – her får vi også en gripende illustrasjon på hvordan menneskelig mot, styrke og ikke minst offer kan endre verden.

Handling

Maud er 24 år gammel. Hun er gift, har et lite barn og jobber i et vaskeri. Maud er oppvokst i vaskeriet. Her jobbet hennes mor, og her har hun selv jobbet siden hun var barn. Men til tross for at hun er flink i jobben og har steget i gradene, så har hun lavere lønn enn menn, lengre arbeidstider og lavere status. Ikke har hun noen retter i forhold til den vesle gutten sin heller. Det er et mannsdominert samfunn. Uten stemmerett finnes det ingen muligheter for kvinner til å påvirke sine grunnleggende rettigheter.

Maud kjenner godt til suffraggette-bevegelsen, en protestgruppe som har begynt med sivil ulydighet etter å ha blitt ignorert av myndighetene i årevis. Hun har holdt seg langt unna dem, men en dag blir hun vitne til et overgrep mot en ung jente på vaskeriet. Det blir starten på en oppvåkning for den unge kvinnen.

Maud begynner å gå på møter, blir kjent med sentrale personer i protestgruppen, og snart befinner hun seg midt i den viktige kampen. Men det krever sitt offer. Maud risikerer å miste jobb, mann, sin kjære sønn og sitt eget liv etter hvert som kampen trappes opp på begge sider.

Suffragette – Kampen for frihet

Regi: Sarah Gavron
Sjanger: Drama
Skuespillere: Carey Mulligan, Meryl Streep, Helena Bonham Carter, Ben Whishaw m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: Storbritannia
Spilletid: 1t 46min
Produksjonsår: 2015

Vurdering

«Suffragette – Kampen for frihet» er en sterk film. Den viser overgrep, vold og menneskelig fortvilelse. Men det må den også gjøre for å få frem sitt budskap. Som seer er det umulig å ikke la seg affisere av alt disse kvinnene går gjennom for å oppnå det vi i dag ser på som grunnleggende og selvfølgelige rettigheter.

Dette er en film som ungdom – og voksne – bør få med seg. Den gir innblikk i en viktig del av vår historie, samtidig som det fremmes viktige spørsmål om likestilling, politisk kamp, menneskelig styrke og familie som er like aktuelle i dag. Maud blir satt på svært tøffe prøver, men visshet om hva som er rettferdig fører henne videre. Offer er et sentralt tema, og dras til sin ytterste konsekvens i løpet av filmen.

Like interessant er spørsmålet om hvor langt det er riktig å gå i kampen. Noen av handlingene til protestgruppen minner om terrorhandlinger. Vår sympati er med kvinnene når vi ser filmen, men i etterkant kan det være interessant å ta et steg tilbake og reflektere over handlingene deres. Er det greit å ty til slike voldsomme virkemidler for å bli hørt?

Egnethet

«Suffragette – Kampen for frihet» har fått tolv års aldersgrense på grunn av en rekke sterke scener, blant annet med seksuelle overgrep, tvangsforing og politivold. Det er også sterke følelsesmessige scener som understreker alt disse kvinnene ofret. Filmskaperne har gjort en god jobb med å skjule de verste detaljene, men dette er en film som gjør inntrykk.

Filmen bør ikke ses av barn under aldersgrensen, men for ungdom fra tolv år gir vi vår anbefaling. Filmen kan vekke samfunnsbevissthet og engasjement hos ungdom, og for skoleklasser er dette midt i blinken for felles refleksjon og diskusjon.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Sterke følelsesutbrudd, voldsinnslag og skildringer av overgrep gjør at denne filmen får 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «Suffragette – Kampen for frihet»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser