Super 8

Amerikansk actioneventyr, 2011, anbefales fra tolv år

Joe og vennene hans blir vitner til et vanvittig togkrasj som markerer starten på en rekke mystiske hendelser, og de avdekker etter hvert en skremmende hemmelighet. Dette er en spennende og underholdende film som passer fint for ungdom fra tolv år.

Historie

Fem unge filmnerdgutter holder på å spille inn en amatørfilm om zombier. En av guttene, Joe, har nylig mistet moren sin, men vil likevel hjelpe kompisene med å gjøre ferdig filmen. Han har heller ingenting imot at Alice, en av de fineste jentene på skolen, vil være med i filmen.

De fem ungdommene reiser til en nedslitt togstasjon for å spille inn en scene, og midt i innspillingen kommer et godstog forbi. Brått skjer det noe, og toget krasjer på en spektakulær og voldsom måte.

Dagen etter ulykken er innbyggerne i den vesle byen i sjokk. Politiet prøver å finne ut hva som forårsaket ulykken, men snart kommer Flyvåpenet og tar over etterforskningen. Samtidig begynner en rekke merkelige ting å finne sted, blant annet forsvinner alle hundene i byen på uforklarlig vis.

Ungdommene får klar beskjed om å holde seg unna de farlige hendelsene, men samtidig er det de som vet mest om hva som foregår. Og når situasjonen etter hvert blir både farlig og dramatisk, er det bare ungdommene som har forutsetningene for å avdekke sannheten og redde byen fra en fryktelig tragedie.

Super 8

Regi: J.J. Abrams
Sjanger: Science Fiction
Skuespillere: Elle Fanning, Amanda Michalka, Kyle Chandler, Ron Eldard, Noah Emmerich, Gabriel Basso, Zach Mills, Beau Knapp, Ryan Lee, Joel Courtney, Riley Griffiths m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 50min
Produksjonsår: 2011

Vurdering

”Super 8” er regissør J.J. Abrams sitt forsøk på å lage en film i ekte Steven Spielberg-stil. Resultatet er delvis vellykket. Filmen er svært godt produsert, med spektakulære actionscener, flotte effekter og de unge karakterene er entusiastiske og sjarmerende. Likevel har ikke filmen en god nok historie til å bli en ekte klassiker. Den fulle sannheten avsløres ikke før helt mot slutten, men da uten en overraskende vri eller et godt nok underliggende budskap. Samtidig virker bihistorien om det fiendtlige forholdet mellom fedrene til Joe og Alice noe konstruert – det tilfører filmen drama, men er ikke godt nok innarbeidet i historien som helhet.

På den annen side er dette en frisk og underholdende film, samtidig som den inneholder fart og spenning i massevis. Spenningen bygges gradvis opp gjennom hele filmen, og ender med et heftig klimaks. I tillegg gjør de unge skuespillerne en flott jobb, spesielt Elle Fanning i rollen som Alice. ”Super 8” vil helt sikker bli en hit blant ungdom, og er et godt valg for dem som vil se en actionfylt og underholdende science fiction film.

Budskapet handler mest om at selv om man opplever tragiske ting i livet, så må man legge fortiden bak seg og leve videre. Filmen handler også om vennskap, kjærlighet og tilgivelse. Men alt dette betyr lite når dramatikken eskalerer og barna stilles ansikt til ansikt mot sin største frykt.

Egnethet

Filmen har fått elleve års aldersgrense på grunn av en rekke voldsomme og skremmende sekvenser. I flere av scenene brukes det elementer fra skrekkfilmsjangeren, samtidig som vi blir vitne til nådeløse drap. Dette kan virke skremmende på noen barn, og vi ber derfor foreldre til barn under 12 år vurdere om de vil la barna sine se filmen. Se gjerne traileren oppe i høyre hjørne for å gjøre deg opp en mening. For tenåringer er dette en fin spenningsfilm som egner seg perfekt for en hyggelig filmkveld. Vi fraråder på det sterkeste at barn under aldersgrensen får se filmen.

Konklusjon

”Super 8” er en spennende og underholdende film som er godt egnet for barn fra 13 år, men historien er ikke klassikermateriale.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Kraftige effekter og dramatiske hendelser som kan virke skremmende på 7-åringer, gjør at filmen får 11-årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?