Tapt barndom

Fransk drama, 2022, vi anbefaler fra 12 år

ANMELDELSE: En sterk og rørende film som tar for seg tunge tema, men med en god dose håp og varme. Anbefales fra 12 år.

Fransk film fra 2023. Anbefales fra 12 år. Filmen handler om mørke og alvorlige temaer som overgrep og incest, og det kan derfor være greit å se den sammen med barna.

Handling

En dag blir tolv år gamle Dalvas far arrestert av politiet, mens Dalva selv blir sendt til et ungdomshjem, og det involveres politi og advokater. Dalva forstår ikke helt hvorfor noe av dette skjer, i hennes øyne har faren bare vist henne at han er glad i henne. Hun motstår først all hjelp og vil bare snakke med faren. Gjennom romkameraten Samia og ungdomsarbeideren Jayden, begynner hun gradvis å forstå at farens behandling av henne ikke har vært normal kjærlighet og at hun har blitt misbrukt i alle disse årene. Ved deres hjelp begynner hun å ta barndommen tilbake og finne sin egen identitet.

Tapt barndom

Regi: Emmanuelle Nicot
Sjanger: Drama
Skuespillere: Zelda Samson, Alexis Manenti, Fanta Guirassi m.fl.
Språk: Fransk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Frankrike
Spilletid: 1t 23min.
Produksjonsår: 2022

Vurdering

Tematikk og innhold i denne filmen er i stor grad tungt og mørkt, men likevel har denne filmen mye varme og håp man tar med seg videre. Selv om det er lite action blir man revet med av handlingen ganske fort, og dette er en film som sitter igjen i ettertid. Som den norske tittelen tilsier, så er dette en historie om tapt barndom. Dalva har blitt misbrukt av sin egen far, og manipulert til å oppføre og kle seg som en voksen kvinne. Hun har ikke hatt en vanlig oppvekst på noen måte, og har hatt lite kontakt med omverdenen utenfor huset hun bodde i med faren. Skuespillerprestasjonen av unge Zelda Samson er en stor del av grunnen til at filmen føles så ekte som den gjør, og at hovedrolleinnehaver er på samme alder som karakteren hun spiller gjør at filmen føles enda mer ekte. Det synes at filmskaperne har tatt historien på alvor og hatt stor respekt for temaet de har påtatt seg, og de klarer å unngå at filmen føles utnyttende på noen måte. Filmen handler ikke om overgrepene og viser ingenting i detaljer, men fokuserer på Dalvas rehabilitering og utvikling i tiden etterpå. Det er Dalva selv heller enn hva som har skjedd med henne som er fokuset for historien, og Dalva fremstilles som en fullverdig person heller enn et offer man skal synes synd på.

Noe av det fineste i denne filmen, er forholdene mellom karakterene. Kanskje da spesielt Dalva og romkameraten Samia. Samia er langt fra en perfekt rollemodell for Dalva, og har sine egne problemer som har ført henne til ungdomshjemmet. I begynnelsen liker ikke de to hverandre, men forholdet bedres når Samia begynner å forstå hva Dalva har vært gjennom, og de kommer fort nærmere hverandre. Forholdet mellom Dalva og ungdomsmedarbeideren Jayden er også veldig fint, og viser hvor viktig det er for barn i utsatte situasjoner å ha en voksen å stole på, spesielt når de er sviktet av de som skulle ta seg av dem.

Filmen gir også noe innsyn i hvordan det er å vokse opp som et barn i systemet. Aller mest gjennom Dalva og hennes vennskap med Samia, men man får også glimt av hvordan de andre på senteret har det, selv om de ikke får så mye fokus. Det er en fin dynamikk i den gruppen barn Dalva har havnet sammen med, og filmen viser hvordan de klarer å skape et samhold og en slags familie ut av så mange vanskelige situasjoner. Det er også i stor grad gjennom forholdene til de andre på ungdomshjemmet at Dalva lærer å være barn igjen.

Egnethet

Filmen har seksuelle overgrep og incest som tematikk, og er delvis ganske mørk og tung. Det er også noen korte scener med vold i form av slåsskamp. Selv om filmen ikke viser noen detaljerte scener eller gir noe særlig detaljer fra overgrepene, så er tematikken såpass mørk og vanskelig at det kan være greit å se den sammen med barna. Anbefales fra 12 år.

Aldersgrense med begrunnelse: 12 år

Filmen har en alvorlig tematikk knyttet til overgrep og enkelte sterke følelsesutbrudd, samt enkelte korte og lite nærgående voldsinnslag. Filmen får derfor aldersgrense 12 år.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Tapt barndom her:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto: Caroline Guimbal, Helicotronc Tripode Productions RET
Trailer: Storytelling Media AS