Teddybjørnens jul

Norsk familiefilm, 2022, vi anbefaler for hele familien

ANMELDELSE: Sjarmerende gjenfortelling av den klassiske visa til Alf Prøysen, i en film med høy produksjonskvalitet.

Teddybjørnens Jul er en filmatisering og gjenfortelling av Alf Prøysens Teddybjørnens Vise. Historien er fortalt i hovedsak fra Marianns perspektiv, og hun er hovedperson i filmversjonen. Det nye innholdet som er lagt til i filmen, og som ikke er nevnt i visa, har sine svake sider, men mye av det fungerer også svært bra. Filmen prøver også å være en tydelig julefilm, i motsetning til Alf Prøysens vise, som var knyttet til Marianns fødselsdag.

Handling

Det skal snart feires jul hos Mariann, og juleforberedelsene er i full sving. Jenta får med seg penger for å kjøpe en manglende mandel, og på veien tilbake skuer hun et julemarked. Hun utforsker dette julemarkedet, og finner etter hvert en lykkehjulsbod med en helt spesiell premie. En teddybjørn som Mariann er helt sikker på, med all hennes fantasi, lever.

Teddybjørnen har store drømmer. Han skal leve som en storkar og dra på ferie til Amerika. For å oppnå dette er han avhengig av å bli vunnet av en rik mann. Da den lille jenta Mariann trekker vinnerloddet, bestemmer teddybjørnen seg for å sabotere lykkehjulet. Ei lita jente kan da ikke ta ham med hvor som helst.

Da Mariann ikke får teddybjørnen hun var sikker på at hun egentlig vant, blir hun veldig skuffa. Hva kan Mariann gjøre for å rette opp i denne uretten? Og bør hun kanskje tenke seg litt godt om før desperasjonen tar overhånd?

Teddybjørnens jul

Regi: : Andra Eckerbom
Sjanger: Drama
Skuespillere: Marte Klerck-Nilssen, Vegard Strand Eide, Mariann Hole, Jan Gunnar Røise m.fl.
Språk: Norsk tale
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 18min.
Produksjonsår: 2022

Vurdering

Teddybjørnens Jul har en produksjonskvalitet på linje med hva som er vanlig i moderne norsk film. Animasjonsscenene passer godt inn, kameraet er kompetent styrt og postproduksjonen er god. Manuset er brukbart og skuespillerne spiller bra nok. Det føles noen ganger som om skuespillerne for Mariann og lillebroren hennes er litt for gamle for rollene de er ment å ha, men det ville nok vært vanskelig å holde en jevn skuespillkvalitet om de hadde valgt mye yngre skuespillere.

Temaet filmen tar med seg fra Teddybjørnens Vise om at kjærlighet er viktigere enn penger, er også til stede i Teddybjørnens Jul, men det er ikke lenger hovedfokus. Det er også en scene der det blir sagt at teddybjørnens behov for kjærlighet kommer av at han er en kosebamse, noe som både svekker temaet litt.

Det er to andre temaer som Teddybjørnens Jul presenterer og som ikke er i Prøysens vise. Det første handler om å være deg selv og å ikke miste fantasien. Det blir aldri forklart hvorfor dette er viktig, bortsett fra at Marianns mor på et tidspunkt sier at det er fantasien som gjør foreldrene så glad i henne. Den nødvendige konsekvensen av dette, skulle hun miste fantasien, bygger ikke et særlig positivt budskap.

Det andre av de nye temaene er det filmen fokuserer mest på. Det handler om å strekke seg langt for å gjøre opp etter seg når en har gjort noe galt. Det fremmer også til en viss grad at barn forsøker å ta ansvar selv for sine egne feil. Det er ikke mange barnefilmer som fremmer slike budskap, og Teddybjørnens Jul klarer å kommunisere disse godt og tydelig. Denne delen av filmen kan virkelig være godt samtaleemne rundt middagsbordet.

Egnethet

Teddybjørnens Jul inneholder ingen skremmende scener. Filmen inneholder en del pengespill, uten at det blir formidlet at pengespill kan ha sine negative sider. Det er en hendelse der hovedkarakterer deltar i alvorlig lovbrudd, men dette blir senere satt i et tydelig negativt lys. Filmen er mest tiltenkt yngre barn, men den er underholdende nok for hele familien.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder ingen scener som antas å være skadelige for barn. Den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Les mer om «Teddybjørnens Jul»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Nordisk film distribusjon