The Blind Side

Amerikansk drama, 2009, anbefales fra syv år

The Blind Side

Denne Oscar-belønnede filmen forteller den sanne historien om Michael Oher, en vanskeligstilt og storvokst tenåring som får en ny sjanse når en rik sørstatsfamilie tilbyr ham et hjem. Dette er et hjertevarmende drama som fremmer nestekjærlighet, ydmykhet og verdien av å tilhøre en familie.

Historie

Michael, eller Big Mike som han kalles, vokste opp i det verste strøket i Memphis. Moren hans har store narkotikaproblemer, og han har minst et halvt dusin søsken. Michael har ikke kontakt med noen av dem. Han ble skilt fra søsknene sine da han var et lite barn, og moren er blitt kastet ut fra leiligheten sin. Michael vet ikke hvor hun bor nå.

I det filmen begynner har ikke Michael et skikkelig hjem. Han får sove på sofaen hos familien til en venn, og faren i denne familien sørger for at treneren til fotballaget på en god kristen skole får Michael inn på skolen. Michael er nemlig svært talentfull i idrett. Problemet er bare at Michael aldri har vært særlig flink til å gå på skole og gjøre lekser. Karakterene hans er dårlige, og både lærere og elever lurer på hvorfor han får gå på den gode skolen i det hele tatt. I tillegg blir det snart slutt på gjestfriheten hos familien der Michael bor, og han må snike seg til å overnatte i skolens garderober.

Men så, en mørk og regnfull kveld, møter Michael den rike sørstatskvinnen Leigh Anne Tuohy og familien hennes. Michael er kald og våt, og Leigh insisterer på at gutten skal bli med dem hjem og overnatte der. Denne kvelden blir starten på noe som skal forandre livene deres for alltid. Michael har ingen andre steder å dra, og det som begynte med én overnatting blir snart flere. Gradvis blir han akseptert av familien, og ekteparet og barna deres – Collins og Sean Jr. – anser Michael som et familiemedlem.

Samtidig hjelper Leigh og familien Michael med å takle sin nye livssituasjon. Det viser seg at Michael slett ikke er dum, og både familien og lærerne på skolen hjelper ham med å forbedre karakterene betydelig. I tillegg får han prøve seg på fotballaget, der han etter hvert blir en enorm suksess. Det viser seg at Michael er den perfekte beskytter av quarterbacken sin dødvinkel (”blind side”), og han vekker oppmerksomhet hos talentspeidere over hele landet.

Men det er likevel Michael, Leigh Anne og familien hennes sin beskyttelse av hverandres ”blind side” som er aller viktigst for både ham og dem.

The Blind Side

Regi: John Lee Hancock
Sjanger: Drama
Skuespillere: Sandra Bullock, Tim McGraw, Kathy Bates, Quinton Aaron, Ray McKinnon m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 8min
Produksjonsår: 2010

Vurdering

”The Blind Side” er en velprodusert og engasjerende dramafilm. Filmen bærer tydelig preg av å være produsert innenfor Hollywood-systemet, med sitt fokus på følelser og relasjoner i Michael sin nye livssituasjon, fremfor en mer dokumentarisk realisme med mer vekt på Michael sin bakgrunn. Dette vil kanskje bli sett på som en svakhet av noen, men på den annen side fører dette til at filmens budskap har mer fokus på medmenneskelighet, samtidig som filmen blir svært godt egnet for et ungt publikum.

Filmens fremste styrke er likevel det enkle faktum at historien er sann. Virkelighetens Michael Oher spiller nå for Baltimore Ravens i NFL. Historien om en rik sørstatskvinne som tar seg av en vanskeligstilt svart ungdom ville nok stått i stor fare for å bli avvist som sentimental, eventyraktig og naiv dersom den hadde vært oppdiktet. Som en sann historie derimot, fremstår filmen som en inspirerende og flott fortelling om hvor enestående og ubeskrivelig viktig menneskelig godhet og nestekjærlighet er.

Michael fremstår også som et godt forbilde, gjennom sin personlighet og sine egenskaper. Gutten er stor som en bjørn, men samtidig ydmyk, rolig og omtenksom. I ulike tester på skolen får han i begynnelsen laveste poengsum for kunnskap, men hele 98 prosent for beskyttelsesinstinkt. Michael er villig til å ofre alt for å beskytte sine nærmeste, og det er nettopp denne egenskapen, i samspill med familien Tuohy sin storsinnethet, som ligger til grunn for at livet hans blir en gledeshistorie.

Egnethet

”The Blind Side” har fått syv års aldersgrense, og inneholder ingen scener som tilsier at barn ned til syv år ikke trygt kan se denne filmen. Temaet vil nok likevel appellere mest til ungdom og voksne, og filmen anbefales av den grunn først og fremst for barn fra tolv år.

Konklusjon

Sandra Bullock fikk Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sin innsats i ”The Blind Side”, noe som bør fjerne en eventuell siste tvil om at denne flotte og hjertevarme filmen er vel verdt en tur på kino.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte truende sekvenser gjør at denne filmen får 7-årsgrense.

 

Filmtrailer:

 

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser