The Fabelmans

Amerikansk drama, 2022, vi anbefaler fra 9 år

ANMELDELSE: Filmen inspirert av Steven Spielbergs barndom har sine svakheter, men gjør et solid inntrykk på underholdende vis.

Det er ikke mange regissører som har like mange kritikerroste filmer bak seg som Steven Spielberg, og i den nyeste filmen hans er det hans egen barndom som er inspirasjonen. Til tross for dette er det et nyansert bilde som males, og – selv med mangel på et overordnet tema – et tydelig utbytte.

Handling

Den unge, jødiske Sammy Fabelman er på kino med foreldrene sine, men blir skremt av en scene med et realistisk togkrasj. Han tenker mye på denne scenen, og ønsker seg straks et modelltog til hanukkah. Da han begynner å krasje toget får Sammy kjeft av foreldrene, men moren kommer i hemmelighet med et forslag: Hvis han filmer krasjet, kan han se toget krasje så mange ganger han bare vil, uten å ødelegge toget mer.

Dette markerer starten på Sammys enorme filminteresse. Sammy begynner å lage kortfilmer, og filmer også det meste som skjer til daglig. Mens han redigerer filmen fra en campingtur, kommer han over en hemmelighet som ikke vil tåle dagens lys.

Senere i filmen møter Sammy også på andre utfordringer. Han blir utsatt for grov trakassering og rasisme på skolen, men han får seg også en noe merkelig kjæreste. Hvordan skal Sammy takle alle disse utfordringene?

The Fabelmans

Regi: Steven Spielberg
Sjanger: Drama
Skuespillere: Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen, Gabriel LaBelle, Jeannie Berlin m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 30min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Gitt at Spielberg sitter ved rattet, er det nok ingen overaskelse at The Fabelmans har svært god regi. Kameraet kommer fra de rette vinklene, og scenene flyter for det meste dynamisk. Filmen er lang, så det er noen tregere deler, men for det aller meste er filmen underholdende å se på. Musikken fra Star Wars-komponist John Williams holder også absolutt mål.

Vi blir godt kjent med alle de viktigste karakterene gjennom filmen, og alle bidrar med noe unikt. Noen av dem utvikler seg gjennom filmen, men med filmer basert på ekte histroier er det kanskje urimelig å forvente at alle skal gjøre dette. Enkelte scener oppleves også som om de ikke passer helt inn, grunnet forsøk på mer riktig gjenfortelling. Dialogen, derimot, virker tidvis noe overdreven for tematisk effekt. Helhetlig får vi likevel et godt drama.

The Fabelmans avslutter ikke med noe tydelig tematisk budskap. Den har heller mange mindre budskap spredt rundt i filmen. Det viktigste av disse er kanskje om hvordan kunst og familie ofte ikke går særlig godt sammen. Filmen viser også en svært dramatisk familiesituasjon, der mange av partene kan danne grunnlag for interessant refleksjon.

Egnethet

The Fabelmans inneholder tydelig antisemittisme som leder til vold. Det er også en noe skummel presentasjon av en karakter rundt midtveis.
Det er også utroskap i filmen, men det blir presentert på en nyansert måte.

Aldersgrense med begrunnelse:

9 år

Filmtrailer:

Les mer om «The Fabelmans»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Nordisk Film Norge