The Florida Project

Amerikansk drama, 2017, anbefales for ungdom

The Florida Project

Dette kritikerroste dramaet byr på en tankevekkende historie og gnistrende skuespill, og anbefales på det varmeste for ungdom og voksne.

Denne filmen er blitt hyllet av både kritikere og publikum for sin skildring av hverdagslivet til noen av de aller fattigste i USA.

Handling

Seks år gamle Moonee og moren Halley holder til på et billig motell i Florida. Her bor en broket forsamling av de fattigste i samfunnet, de som sliter med å få endene til å møtes hver eneste dag. Like ved ligger Disney World. Moonee har flere venner, og de finner på mye rart som de får kjeft for – en del av det er pøbelstreker og frekke påfunn, annet er resultat av barns nysgjerrighet og utforskertrang.

Etter hvert som vi blir mer kjent mor og datter og de andre på motellet, deriblant bestyreren Bobby, får vi et lite innblikk i de mange og store vanskene, men også gledene, som utgjør dagliglivet deres.

The Florida Project

Regi: Sean Baker
Sjanger: Drama
Skuespillere: Willem Dafoe, Brooklynn Prince, Valeria Cotto m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 51min.
Produksjonsår: 2017

Vurdering

«The Florida Project» byr på en sterk filmopplevelse. I det den starter møter vi tre barn, deriblant Moonee, som er frekke, banner, har null respekt og gir oss en lite sjokk. Finnes det virkelig slike barn?

Men så begynner filmskaperne, sakte og rolig, å tegne et bilde av livet til disse menneskene. Og på denne reisen får vi gradvis større forståelse for hvem de er og hva de må hanskes med. Hvordan blir livet når hver dag er en kamp for å beholde et tak over hodet og litt mat å spise? Hvordan er det vokse opp i et slikt miljø? Hvordan kan man være en god mor med et slikt utgangspunkt? Kan noen klandres for at det er blitt slik?

Filmen presenterer et tema og problemstillinger som det er utfordrende for de fleste av oss å relatere seg til. Karakterene skildres på en helt enkel måte – uten at de verken dømmes eller hylles. Vi får bare et lite vindu inn til deres virkelighet. Dette gjøres på en filmatisk strålende måte, og med skuespillere som leverer fantastiske prestasjoner. Resultatet kan bli et nytt perspektiv på en rekke viktige samfunnsmessige og menneskelige problemstillinger.

Egnethet

Aldersgrensen er ni år. Her får vi se realistiske skildringer av voksne som gjør urovekkende ting som barna i filmen blir vitne til. «The Florida Project» er kanskje ikke skadelig for niåringer, men vi synes filmen passer best for barn fra tolv år. For tenåringer er dette en film som kan skape refleksjon, økt forståelse og empati på en måte man kan bli litt overrasket over. Dette er et meget godt filmverk for ungdom og voksne.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Skildring av ustabile voksne og enkelte dramatiske scener gjør at filmen får 9-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «The Florida Project»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten