The Greatest Showman

Amerikansk musikal, 2017, anbefales fra seks år

The Greatest Showman

Gjør deg klar til en feiende flott musikal som gir en frisk tolkning av livet til den amerikanske showmannen P. T. Barnum og hans sirkus med menneskelige «kuriositeter». Anbefales for barn fra seks år, og ikke minst for ungdom og voksne.

Hollywood har mestret kunsten å lage gode musikaler siden filmens barndom, og «The Greatest Showman» er intet unntak. Her blir vi revet med i en fargerik, morsom og rørende historie med spektakulære sangnummer.

Handling

Phineas Taylor Barnum vokser opp som skreddsersønn, og må slite med å få endene til å møtes. Men den ressursterke gutten klarer seg gjennom oppveksten, og som voksen gifter han seg med barndomskjæresten, rikmannsdatteren Charity. Sammen får de to døtre, men rike er de ikke.

Den godeste Barnum drømmer om å gjøre det stort, og er full av gode ideer. Gjennombruddet kommer når han starter et show, som raskt kalles et sirkus, med alle mulige mennesker som blir ansett som «friker» av allmennheten, alt fra en skjeggete dame og en hundemann, til dverger og verdens høyeste mann.

Likevel er det langt fra alle som hyller Barnum. Overklassen anser ham som søppel, og daglig utsettes sirkuset for hets og demonstrasjoner. På den annen side sprer sirkuset stor glede blant underklassen.

Men Barnum vil mer. Han vil aksepteres av overklassen. Det blir starten på en ny fase i livet hans, en fase der han må finne ut hvem han virkelig er.

The Greatest Showman

Regi: Michael Gracey
Sjanger: Musikal
Skuespillere: Hugh Jackman, Michelle Williams, Rebecca Ferguson, Zac Efron
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 44min.
Produksjonsår: 2017

Vurdering

«The Greatest Showman» er virkelighetsflukt fra Hollywood av beste merke. Historien er en presentasjon av karrieren til den berømte P. T. Barnum, uten at den gir seg ut for å være spesielt realistisk. Men det er heller ikke poenget, virkelighetens hendelser brukes bare for et bakteppe for å presentere en uhøytidelig, frisk og rørende fortelling uten store pretensjoner.

Likevel er budskapet i filmen rikt og ambisiøst. Filmen tar opp en rekke spennende tema. Barnum drives av et sterkt ønske om å bli akseptert av overklassen som avviste ham som barn, noe som gjør det vanskelig for ham å se hva som virkelig betyr noe. Samtidig ligger spørsmålet om Barnums motiver hele tiden og lurer. Er motivasjonen hans edel, eller var poenget bare å tjene penger?

Aller tydeligst er et vakkert budskap om likeverd. Barnum samler en gruppe mennesker som blir sett ned på og behandler dem som likeverdige, skaper et fellesskap og lar dem bruke sine talenter. Filmen banker inn et sterkt budskap om at alle er verdifulle og skal være stolte av den de er.

Underholdningsverdien er for øvrig enorm. Det er lett å la seg rive med i en film med så mange flotte sanger, danser og imponerende akrobatikk. Filmen er særdeles godt produsert, og er så frisk og fargerik at det er en fryd. Hugh Jackman er en dyktig musikalskuespiller, og med på laget har han Zac Efron, Michelle Williams og Rebecca Ferguson, for å nevne noen.

Nå skal det også nevnes at dette er langt fra en perfekt film. Filmen fokuserer stort sett på Barnum og hans prosjekt, og det fører til at flere interessante karakterer får mindre plass enn de fortjener. Zac Efron sin rolle som skandalemakeren Phillip Carlyle, og hans forhold til Barnum, er et eksempel på dette.

Men sett under ett synes vi dette er storartet underholdning for hele familien.

Egnethet

«The Greatest Showman» har fått seks års aldersgrense. Det er spesielt én scene som skiller seg ut som dramatisk, og denne beskriver en voldsom brann som kan vekke uro hos de aller yngste. For barn i skolealder er dette en flott film som kan skape refleksjon om dypere tema (men barn fra seks til ni år kan gjerne forberedes på at det kommer en dramatisk scene). Det samme gjelder for eldre barn, ungdom og voksne. Filmen fremstår som et strålende eksempel på hvordan uhøytidelig og urealistisk underholdning kan brukes til å formidle et dypere, viktig budskap.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

En dramatisk scene med brann gjør at denne filmen får 6-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «The Greatest Showman»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser