The Hunger Games: Mockingjay Part 2

Amerikansk actioneventyr, 2015, anbefales fra tolv år

I den store finalen i Hunger Games-serien skal kampen om et fritt samfunn avgjøres. Dette er en velprodusert film som er obligatorisk for fansen, men det er ikke den mest vellykkede filmen i serien.

I «The Hunger Games: Mockingjay Part 2» står «dødsleken» mellom de ulike partene, samt Katniss sitt forhold til sine nærmeste i fokus. Filmen er flott for fansen, men vi synes at denne endringen i fortellingens karakter feiler litt. Det blir for lett å avsløre handlingsforløpet, og kompleksiteten og dybden som har karakterisert de tidligere filmene er ikke like god. Likevel har historien et godt og utfordrende budskap som egner seg for ungdom fra tolv år.

Handling

Katniss og opprørerne er samlet i Distrikt 13. Under ledelse av opprørernes president Coin er de klare til å invadere hovedstaden Capitol, der president Snow fortsatt sitter ved makten. Men før de kommer så langt må Distrikt 2 sitt uinntakelige fort nøytraliseres og hæren samles.

Gjennom kampen blir Katniss igjen brukt som frontfigur i en propagandakampanje for å samle folket mot president Snow. Men Katniss ønsker ikke å la seg bruke som brikke i et strategisk spill mer enn hun absolutt må.

Når Capitol skal inntas er Katniss fast bestemt på være med i kampen, og hun er like bestemt på at hun skal være den som ender Snow sine dager som president. Hennes gjenlevende venner samles, og sammen kjemper de seg fremover mot presidentpalasset.

The Hunger Games: Mockingjay Part 2

Regi: Francis Lawrence
Sjanger: Action/Drama/Eventyr
Skuespillere: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Philip Seymour Hoffman, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Elizabeth Banks m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 16min
Produksjonsår: 2015

Vurdering

Hunger Games-serien har vært en solid filmserie som har tatt opp svært spennende tema, som mediepropaganda, storpolitisk spill, frihetskamp og individets styrke og verdi. Vi hadde store forventninger til avslutningen, og derfor er det synd å si at selv om dette er velprodusert film, så er ikke dette det høydepunktet vi hadde håpet på.

Historien blir et indre spill mellom de store aktørene – Katniss og de to presidentene, samt deres bakmenn. Det blir en slags «Dødsleker» der alt liv i Panem står på spill. Problemet er at vi får se et relativt enkelt handlingsforløp der karakterene nærmer seg Panem, selvsagt med en rekke soldater, mutanter og skjulte miner som må overvinnes på dramatisk vis. Men konflikten med trekk og mottrekk i det skjulte fungerer ikke optimalt på lerretet, og filmen er i grunn overraskende lite spennende.

Samtidig er det stort fokus på trekantforholdet mellom Katniss og hennes to kjærlighetsinteresser; Peeta og Gale. Her foregår det også en rekke indre prosesser som man ikke har lykkes helt med å overføre til lerretet. Scenene mellom de tre virker ofte unaturlige, og hintene om hvordan det vil ende for tydelige. Vi synes heller ikke Katniss sitt forhold til moren og søsteren Prim er nært nok skildret, med et par hederlige unntak. Viktige karakterer som Haymitch og Effie får overraskende lite plass. Personene er blitt grunnere, skildringene mer distanserte og vi blir ikke så engasjerte i dramaet.

Likevel har ikke filmen mistet temaene som har fulgt serien fra starten. Her handler det om offer, tap, svik og ikke minst frihet i et undertrykkende mediesamfunn der skjebner brukes som verdiløse brikker i et kynisk spill. Personene med et rent hjerte må gi alt de er og har i kampen for det gode. Det er mye god og spennende tematikk å gripe fatt i her. Vi liker spesielt godt innblikket i det politiske spillet, der merkelapper som diktatur og demokrati problematiseres.

Egnethet

«The Hunger Games: Mockingjay Part 2» har tolv års aldersgrense. Filmen har en dyster stemning, og det er en del krigshandlinger som skildres. Det blir mange alvorlige skader og dødsfall, men det er aldri skildret med mye blod og lidelse. Én sekvens skiller seg likevel ut. Katniss og gruppen hennes må gå gjennom noen underjordiske ganger, og her blir de jaget av ekle mutanter. Her brukes skrekkeffekter hyppig, og disse scenene er skikkelig skumle. Dette kan bli i sterk kost for noen tolvåringer, mens for andre vil det gå helt greit.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen har en dyster stemning, og inneholder enkelte skrekkeffekter og lite nærgående skildringer av krigshandlinger. Den får derfor 12-årsgrense.

Filmtrailer:

Les mer om «The Hunger Games: Mockingjay Part 2»:

Filmweb.no

Relaterte anmeldelser på barnevakten.no: 

The Hunger Games: Mockingjay Part 1

The Hunger Games: Catching Fire

The Hunger Games

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser