The Karate Kid

Amerikansk sportsdrama, 2010, anbefales fra elleve år

Dre får problemer med tilpasse seg når han og moren flytter fra Detroit til Beijing, og han innser at det bare en ting han kan gjøre for å sette seg i respekt – han må vinne den lokale Kung Fu-konkurransen.

Historie

12 år gamle Dre Parker synes det er ille nok å flytte til en ny by, men når denne byen i tillegg ligger i Kina blir det mye å takle. Det er ikke lett å være den nye gutten i klassen når man ikke kan språket, og når de kule guttene i klassen bruker Kung Fu for å herske over de andre elevene.

Heldigvis møter Dre noen hyggelige jevnaldrende, blant annet den søte jenten Mei Ying. Dessverre viser det seg at Cheng, den verste av bøllene, også liker Mei, og han er ikke særlig begeistret for at Dre og Mei finner tonen. Dre har knapt flyttet inn i den nye leiligheten før Cheng bruker Kung Fu-ferdighetene sine for å gi Dre en skikkelig omgang juling.

Etter dette får Dre aldri fred fra Cheng, og han blir stadig mer fortvilet og lengter tilbake til USA. Men en dag, idet han blir presset opp i et hjørne av Cheng og vennene hans, får han hjelp fra uventet hold. Mr. Han, vaktmesteren i leiegården der Dre bor, dukker opp fra intet og forsvarer Dre med en utrolig oppvisning i Kung Fu.

Dette blir vendepunktet i Dre sitt nye liv. Mr. Han bestemmer seg for å undervise Dre i den tradisjonsrike kampsporten, slik at Dre kan vinne tilbake respekten fra medelevene sine. Dermed starter en lang treningsprosess som ender opp med et siste avsluttende oppgjør med Cheng og Kung Fu-laget hans i den lokale Kung Fu-konkurransen.

The Karate Kid

Regi: Harald Zwart
Sjanger: Action, Sport
Skuespillere: Jackie Chan, Jaden Smith, Taraji P. Henson m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 21min
Produksjonsår: 2010

Vurdering

”The Karate Kid” er Harald Zwart sin nyinnspilling av klassikeren med samme navn fra 1984, en film som de fleste som var unge på den tiden husker. Resultatet er blitt en godt laget film som helt sikkert vil begeistre dagens ungdom. Historien er i stor grad den samme som i originalen, men samtidig er en rekke elementer blitt fornyet, slik at ”The Karate Kid” anno 2010 fremstår som friskere og smartere enn de fleste nyinnspillinger.

Filmens tema fokuserer i stor grad på den indre kampen i Dre. Den unge gutten må tilpasse seg et land med et nytt språk, en helt annen kultur og en tilværelse der han nesten ikke har noen venner. Når han i tillegg blir utsatt for fysiske overgrep, blir den tidligere veltilpassede gutten ganske så nedbrutt. Men samtidig har Dre stor indre styrke, og etter hvert som vennskapen med Mr. Han utvikler seg lærer Dre mer enn Kung Fu. Han forstår at han styrer sin egen skjebne, og det er opp til ham selv om han vil gi opp eller om han vil kjempe for å vinne den respekten han fortjener. Et slikt budskap passer fint for barn og unge, som forhåpentligvis vil bruke denne kunnskapen i sine egne liv

For øvrig vil denne filmen sikkert vekke en interesse for kampsport hos mange unge gutter, og man får da håpe at de får med seg Mr. Han sitt tydelige utsagn om at Kung Fu er en sport for visdom og forsvar – en kunst som skal brukes til å skape fred, ikke for nådeløst å bekjempe en fiende.

Egnethet

”The Karate Kid” har fått elleve års aldersgrense, og på grunn av en lang rekke voldsomme kampscener anbefaler vi ikke filmen for yngre barn. Men selv om det til stadighet deles ut spark og slag er ikke disse verre enn at filmen trygt kan ses av barn over aldersgrensen.

Konklusjon

”The Karate Kid” er ikke bedre enn originalen, men dette er en solid og meget godt laget film med fine skuespillerprestasjoner som anbefales for barn fra elleve år.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Flere nærgående slåss- og kampscener antas å kunne virke urovekkende på 7-åringer. Filmen får derfor 11-årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser