The Man From U.N.C.L.E.

Amerikansk actionkomedie, 2015, anbefales fra tolv år

Frisk og stilren spionaction med glimt i øyet. Dette er god filmunderholdning for ungdom.

Humor, action og ”hvem lurer hvem”, blandet med sprek 60-tallsstil, gjør dette til en film vi vil anbefale. Det er en del vold i filmen, men denne er ikke særlig urovekkende og skildret med humor.

Handling

Napoleon Solo er CIA-agent med brokete fortid. Illya Kuryakin er toppagenten til KGB, også han med vanskelig fortid. Opprinnelig er de fiender, men en atomtrussel fra en naziliga fører til at stormaktene USA og Sovjetunionen slår seg sammen mot den felles trusselen.

Som du sikkert forstår blir Solo og Kuryakin partnere, om enn litt motvillig. Nøkkelen til å stoppe ligaen er vakre Gaby Teller, datteren til vitenskapsmannen som er blitt kidnappet for å lage atomvåpen til ligaen. Trekløveret reiser til Roma, der de på ulikt vis prøver å infiltrere ligaen og redde verden – og den slags ting.

I kjent spionstil følger en rekke forviklinger der alle lurer alle, og det blir ikke lettere av at de to agentene egentlig ikke er på samme lag.

The Man From U.N.C.L.E.

Regi: Guy Ritchie
Sjanger: Action / Komedie
Skuespillere: Henry Cavill, Armie Hammer, Hugh Grant, Jared Harris, Alicia Vikander, Elizabeth Debicki, David Beckham m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA / Storbritannia
Spilletid: 1t 56 min
Produksjonsår: 2015

Vurdering

”The Man From U.N.C.L.E.” er basert på en populær tv-serie fra 1960-tallet, og det er også dette tiåret handlingen er lagt til. Regissør Guy Ritchie har gjort en suveren jobb med å skape en rendyrket stil i spillefilmversjonen, der både klær, musikk og filmspråk skaper en hipp og tidsriktig følelse. Men selv om stilen er retro, så er den samtidig moderne. Det blir spesielt synlig i filmspråket, som låner friskt fra 1960-tallets fortellerteknikk, men som samtidig er oppdatert til dagens tempo og moderne filmspråk. Resultatet er blitt en leken film som oppleves svært frisk og underholdende.

Historien fungerer fint, og filmen er en svært vellykket actionkomedie. Her er det mye humor og fortellerglede. Vi får ingen store overraskelser, og det er ikke absolutt toppkvalitet, men det er likevel en film vi koste oss med.

Egnethet

Filmen mangler ikke action og vold, men det er tydelig at dette er tilpasset et yngre publikum. Her er det knapt blod, og den gjennomgående stemningen er forholdsvis munter. Aldersgrensen er tolv år. Vi får se noen drap, og det er også en torturscene, men sistnevnte er skildret med humor og oppleves ikke urovekkende. Likefullt er det tortur som skildres, og dette er blant elementene som fører til at filmen kanskje egner seg aller best for ungdom som er et par år eldre enn aldersgrensen. Men ikke misforstå – dette en film de fleste tolvåringer trygt kan se.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder flere voldsskildringer. Da disse ikke er nærgående skildret får filmen 12-års grense.

Filmtrailer:

Les mer om «The Man From U.N.C.L.E.»:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser