The Other Guys

Amerikansk komedie, 2010, anbefales fra elleve år

The Other Guys starter som en av de mest lovende actionkomedier på lenge, men dupper dessverre i siste tredjedel. Likevel er snitthyppigheten på humringen fremdeles så høy at denne filmen scorer høyt.

Historie

I enhver politifilm finnes helter. Du vet, dem som har løs skyterfinger, raske biler, og ufattelig tro på egne evner. Det er bare å ta «the bad guys» som andre plukker lus fra rosene. I New York har de to av sorten, spilt av Samuel L. Jackson og Dwayne Johnson. Skurkejakten de utfører i begynnelsen av filmen er ubetalelig.

Men i bakgrunnen står alltid noen andre. Dem som må ta papirarbeidet, dem som utfører dagligdagse, men akk, så viktige rutineoppgaver. Dem som gjerne sitter ved pulten sin i grå terylenbukser og grå frakker, gjemt bak papirhaugen. På dette kontoret er det etterforskerne Allen Gamble (Will Ferrell) og Terry Hoitz (Mark Wahlberg). Førstnevnte valgte å bli bokholder i politiet, den tryggeste jobben han kunne se for seg. Han er født til skrivebordsjobber, og har ingen ambisjoner om å komme seg videre. Sistnevnte elsker action, men er plassert med papirene for å få kontroll på et litt for aggressivt temperament. Alt ved kollegaen irriterer ham grenseløst, absolutt alt.

Hva skjer når de uerfarne, grå må trå frem i lyset? Når den ubetydelige papirsaken viser seg å være en kjempesak med enorme ringvirkninger, der man må vise virkelig handlekraft for å håndheve loven? En ting er sikkert – det går i alle fall ikke helt etter planen.

The Other Guys

Regi: Adam McKay
Sjanger: Action/komedie
Språk: Engelsk
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 45min
Produksjonsår: 2010

Vurdering

Dersom The Other Guys hadde holdt samme nivå gjennom hele filmen som i de første femten minuttene, hadde den seilet opp som en av de beste actionkomediene på lang tid. Manusforfatterne Adam McKay og Chris Henchy ofrer glatt litt av logikken i historien for å få plass til flere populærkulturelle referanser og humoristiske tvister. Det gjør ingenting, selve konseptet er ustyrtelig bra som det er. Mark Wahlberg er aller best når han møter kollegaens smellvakre kone, spilt av Eva Mendes. Det er komplett uforståelig for ham hvordan den grå mannen, som ikke tar selv de enkleste forsøkene på humor, har en slik vanvittig dametekke. Ellers er Will Ferrells karakter langt bedre, ikke minst nettopp fordi vi blir bedre kjent med hans bakgrunn. Men det er karakterene til Jackson og Johnson som er aller best, det er bare så synd at de forsvinner ut så alt for tidlig.

Egnethet

The Other Guys er ingen klassisk actionfilm, selv om den er full av fart. Skyte- og forfølgelsesepisodene er klart preget av ironi og humor, men de er likevel såpass tydelig til stede at vi anbefaler filmen fra elleve år.

Konklusjon

Til tross for at The Other Guys mister litt fokus i historiefortellingen i siste tredjedel, er filmen likevel så gjennomført morsom at den helt klart anbefales.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne filmen inneholder en rekke actionscener med blant annet skyting og eksplosjoner. Scenene er lite nærgående og foregår innenfor en tydelig komisk ramme, og filmen antas derfor ikke å virke skremmende på barn og unge over 11 år.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser