The whale

Amerikansk drama, 2023, aldersgrense 12 år (vi anbefaler fra 12 år)

ANMELDELSE: Presist manus, interessante tema og en enda mer interessant presentasjon skaper en svært god film, men kanskje ikke hva man ser på kosekvelden.

I The whale møter vi en døende overvektig mann. Vi ser hvordan han prøver å bruke den tiden han har igjen, samtidig som vi skal blir kjent med fortiden som ligger bak det hele. Et kjempebra manus, gode skuespillere og musikk gjør helheten svært god, men den er ikke hva en kaller et behagelig skue. Om en er i stemning for en film som gjør litt vondt å se, er slettes ikke The whale et dårlig valg.

Handling

Den ekstremt overvektige Charlie bor i en leilighet for seg selv. Han jobber som engelsklærer gjennom internett, bestiller mat på døren og har kun en venn: en sykepleier som hjelper ham med diverse nødvendigheter.

En dag, da en gutt fra en lokal menighet kommer på døren for å misjonere, begynner det å bli tydelig at helsen kommer til å svikte om ikke professjonell hjelp oppsøkes. Charlie vil ikke på sykehus, men er ikke helt klar til å dø enda. Han tilkaller derfor datteren – som han forlot da hun var åtte år gammel – for å forsøke å hjelpe henne i en trøblete ungdomstid.

The whale

Regi: Darren Aronofsky
Sjanger: Drama
Skuespillere: Brendan Fraser, Sadie Sink, Hong Chau m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1t 56min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Så og si hele The whale finner sted i Charlies leilighet. Dette gjør det viktig med gode og varierte kameravinkler, og dette mestrer filmen godt. Det er ikke noen tydelige spesialeffekter bortsett fra helt på slutten. Disse effektene virker litt utilpass, men de spiller i svært kort tid. Musikken står svært godt til filmen, og er absolutt nødvendig for stemningen i de mer dramatiske scenene. Filmen har også et behagelig tempo.

Vi møter seks personer i filmen, men i praksis handler filmen om fire. Charlie, sykepleieren, misjonæren og datteren. Disse blir vi godt kjent med, og alle – bortsett fra kanskje sykepleieren – endrer seg tydelig fra start til slutt. Gjennom den velskrevne dialogen får vi sakte vite mer og mer om fortiden som ligger under hele fortellingen. The whale har et veldig presist manus, og alt en ser og alt som blir sagt har god grunn til å være inkludert. Skuespillerne gjør en imponerende god jobb.

The whale handler om mye forskjellig. Scenene der Charlie spiser er vonde nok å se på til at det kunne fungert som skremselspropaganda mot overvekt. Charlie lærer datteren å anerkjenne seg selv, og hun lærer igjen misjonæren å være ærlig med seg selv. Det som kanskje fremstår som det mest sentrale temaet er derimot hvordan det ikke er for sent til å gjøre en forskjell så lenge en lever.

Egnethet

Det er ikke noe grov vold eller lignende i The whale. Likevel er det flere scener som mange kan oppleve som ubehagelige – mye med vilje. Charlie som hiver innpå med mat – spesielt i én scene – er kanskje det tydeligste eksempelet på dette. Filmen inneholder også diverse mishandling og trakassering – spesielt mot overvektige.

Aldersgrense med begrunnelse: 

Filmen har en urovekkende, mørk og konfliktfylt stemning. Den har flere scener med sterke følelsesutbrudd og enkelte scener som skildrer en mann med sterke smerter.

Generelt om aldergrenser for filmer: Det er distributøren som setter aldersgrenser for sine filmer, ut fra retningslinjer fra Medietilsynet. Retningslinjene tar høyde for at barn ikke skal ta skade. NB! Slike aldersgrenser forteller ikke om filmen er underholdende eller for øvrig passer for barn i den alderen som er oppgitt. Filmer beregnet for voksne, kan få laveste aldersgrense. Eksempel: Dokumentarfilm, stand up med groviser, drama.

Filmtrailer:

Les mer om «The whale:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Nordisk Film Distribusjon