Thor

Amerikansk actioneventyr, 2011, anbefales fra elleve år

Myten om tordenguden Tor og Åsgårds krigere inneholder alt som skal til for å lage en god action/fantasy-film. Ved vellykket bruk av moderne filmteknologi er Thor blitt en storslått film.

Handling

Tor (Chris Hemsworth) er den mektige, sjarmerende og arrogante sønnen av Odin. Etter at jotnene ødela kroningsseremonien der Tor skulle bli konge, lurer Loke ham til å reise til Jotunheimen for å ta hevn. Tor havner i trøbbel når jotnekongen sender sine største troll etter ham, og Odin må redde situasjonen.

Siden Tors krigslyst truer freden i hele Odins rike, sender han sønnen i eksil på jorden, etter å ha fratatt ham både hans superkrefter og evnen til å styre hammeren Mjølner. På jorden lærer Tor at for å være en god konge trengs det ydmykhet, selvoppofrelse og andre gode verdier som ikke har kjennetegnet ham så langt. Når en livsfarlig robot truer med å tilintetgjøre en hel landsby, viser han vilje til å ofre seg selv for å redde uskyldige mennesker.

I tråd med de norrøne mytene er Loke en luring, som spiller jotner og æser ut mot hverandre for å vinne makt. Til slutt er Tor den eneste som kan forhindre at Loke overtar kongedømmet.

Thor

Regi: Kenneth Branagh
Sjanger: Action / Drama / Eventyr / Fantasy
Skuespillere: Chris Hemsworth, Anthony Hopkins, Rene Russo, Stellan Skarsgård, Natalie Portman, Tom Hiddleston
Språk: Engelsk, norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 t. 55 min.
Produksjonsår: 2011

Vurdering

Alle som har sans for fantasy med referanser til tegneserie-superhelter vil like Thor. Filmen har fått svært gode kritikker, og særlig skildringene av Åsgård i 3D-versjonen er helt i toppsjiktet av moderne filmteknologi.

Filmen har en troverdig fortelling i bunn, der forholdet mellom Odin og hans to sønner Tor og Loke utgjør hoveddelen sammen med Tors jordiske kjærlighetshistorie. Tors endring fra arrogant og kjepphøy kriger til ydmyk og heltemodig kronprins er godt fortalt og gjør at seeren virkelig forstår årsakene til at Tors krigerske instinkt ikke vil føre til fred i Odins rike.

Filmen er satt i et fascinerende landskap der galakser krysses via Bifrost – broen fra Åsgård til Midgard – som i Thor er et såkalt ormehull. Filmen har mange vakre scener, og regissør Kenneth Branagh har lykkes fra a til å.

Egnethet

Filmen inneholder enkeltscener med nærgående skildringer av krigshandlinger. Vi får se monstre som knuser andre monstre med primitive våpen. Dette er ikke dominerende i filmen, men fører likevel til at Barnevakten velger å anbefale filmen fra 13 år og oppover.

Konklusjon

Thor er en meget god film som lykkes med å skape et troverdig univers av gammel og usammenhengende norrøn mytologi. Filmen er fantastisk laget og byr på spenning, en god fortelling og til tider svært vellykket bruk av 3D-teknologi. Noen sterke voldsskildringer gjør likevel at Barnevakten velger å anbefale denne filmen fra 13 år.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Kraftige effekter og voldshandlinger i et tydelig fantasiunivers, gjør at denne filmen får 11-årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterier for filmanmeldelser