Til siste hinder

Norsk drama, 2011, tillatt for alle

Vennskap, aksept i venneflokken, moter og hester er hovedtemaene i filmen «Til siste hinder». Filmen viser samhold, vennefellesskap og tilgivelse på en god måte, men man blir aldri helt revet med av filmen.

Historie

I beste Himmelblå-stil flytter by-jenta og motebloggeren Ida med sin familie fra Oslo til en bitteliten bygd et sted i Nord-Norge. Rosabloggeren hater å måtte flytte bort fra alle vennene sine til «raringene der nord som sikkert ikke har hørt om sminke engang». Hun føler seg ensom og forlatt. Hun prøver å rømme unna, men et møte med hesten Kehilan forandrer alt. Filmen handler i korte trekk om flytting til nytt miljø, opprør mot foreldre, ensomhet og hvor viktig det er med venner i en slik omstillingsfase.

Filmen er spilt inn i nydelige nordnorske omgivelser, og er først og fremst en feelgood dramafilm bygd rundt temaene jenter og hester. Norsk filmfond har sponsa filmen med 1,1 millioner, og hele filmen er spilt inn på Helgelandskysten, så dette bør være god Helgelands-reklame. Aftenposten karakteriserer filmen på følgende morsomme og beskrivende måte: «Lavbudsjettsprosjektet fremstår som et slags Himmelblå møter Silkesvarten».

Produsent Odd G. Iversen mener norske hestefilmer har et stort potensial som ennå ikke er fullt utnyttet: – Dette har vi stor tro på. Fanbasen er enorm og målgruppen ekstremt engasjert. Over hele landet finnes det titusenvis av hestegærne jenter som er sultefôret på denne typen filmer, sier produsent Odd G. Iversen til Aftenposten.

Til siste hinder

Regi: Anders Øvergaard
Sjanger: Familiefilm/drama
Skuespillere: Julie Nordhuus, Elise Strømberg, Marthe Vonheim, Hanne Øberg, Nina Pernille Marlow, Marianne Meløy.
Språk: Norsk
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1 t. 24 min.
Produksjonsår: 2011

Forskjellige verdener møtes

Kulturkræsjet mellom den hippe byen og det tradisjonelle livet på landet, er enormt, men gradvis får Ida venner, hun begynner å ri og hun forandrer interesser i møte med de nye vennene og hesten Kehilan, som hun utvikler et nært forhold til: «Kehilan betyr alt for meg!», sier Ida for å prøve å få med mora på å kjøpe hesten.

Spenningen mellom gamlevenninna i byen som er mest opptatt av moter, utseende og drikking, blir satt opp mot Idas nye venninner som ikke drikker, men som bruker mesteparten av tiden på å ri, og de bryr seg lite om moter og trender. Idas venninne som kommer på besøk fra storbyen er av det heller overfladiske og nesten klisjeaktige slaget. Etter å ha baksnakka sine nye venner, ber Ida om unnskyldning og spør «Vil dokker ha meg med på laget?» Med andre ord tas identitetsspørsmål rundt det å bli akseptert  og å være en del av gjengen opp.

Dette er en jente- og tenåringsfilm, og det er kun en voksenperson med i filmen, nemlig Idas mor. Og dette fungerer fint, siden det tross alt er en barne- og ungdomsfilm.

Manusforfatteren står forøvrig også bak knallsuksessen Himmelblå. Det er visse likhetstrekk mellom tv-serien og filmen. Kanskje det er noe i den norske folkesjelen som dyrker det «naturlige liv på landet», og som kanskje idylliserer livet på landet framfor i byen?

Regissøren er den 23 år gamle debutanten Anders Øvergaard, og filmen åpnet nylig Barnefilmfesten i Haugesund. Teamet bak filmen er allerede i gang med innspillingen av en oppfølgerfilm.

Vurdering

Til å være debutfilmen synes jeg regissøren kommer fint fra det, men det er nok samtidig en film som blir ganske fort glemt. Målgruppen er jenter i de tidlige tenårene, så utover de vil den nok ha begrenset med interesse rundt seg. NRK P3 Filmpolitiet mener «resultatet er en obligatorisk film for hestejentene og en severdig film for andre også».

For jenter i tidlig tenåringsalder vil den nok være aktuell og engasjerende. Og da spesielt hvis du i tillegg har en interesse for hesteridning.

Egnethet

Til Siste Hinder er en familiefilm som er tillatt for alle å se. Den inneholder ingen skumle scener, men den inneholder en del banning.

Konklusjon

Som sagt blir vi aldri helt revet med av filmen. Det handler nok også en del om at anmelderen er gutt og ikke i hovedmålgruppen for filmen. Hvis man er rundt 14 år, interessert i hester (og identitet og venner, som jo vel alle er i den alderen), er filmen absolutt verdt å se.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Filmen inneholder ingen scener som antas å kunne virke skadelig på de yngste, og den blir derfor tillatt for alle.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser