Tomorrowland – A World Beyond

Amerikansk eventyrfilm, 2015, anbefales fra elleve år

Tomorrowland

En ambisiøs og fantasifull fremtidsvisjon med humor, varme og et sterkt budskap til unge.

Det er forfriskende å se en original film med et modig budskap, men filmen mangler litt på å være helt i toppklassen.

Handling

Frank og Casey kjenner hverandre ikke, men én ting har de felles. Begge er blitt rekruttert av den vesle jenten Athena, og gjennom henne fått et livsendrende blikk av den fantastiske fremtidsverdenen Tomorrowland. Bortsett fra dette er de to rake motsetninger. Frank er en desillusjonert middelaldrende mann som har gitt opp det meste, mens unge Casey er fylt av håp og livsgnist.

Forskjellene mellom de to gjenspeiler også hovedkonflikten i filmen, der vår verden og Tomorrowland er på randen av en stor tragedie. Men sammen finner Frank og Casey styrke, og med hjelp av Athena starter de kampen for å redde den virkeligheten de ønsker å leve i.

Vurdering

«Tomorrowland – A World Beyond» er en film det har vært knyttet store forventninger til. Disse innfris nok ikke helt, men dette er likevel en film som er vel verdt å se på kino.

Historien er svært ambisiøs, og virker å ha som mål å inspirere dagens unge til å ta ansvar og aktivt gjøre noe for å skape en bedre fremtid. Her trekkes de fleste av verdens problemer frem – klima, overbefolkning, sult, fedme og så videre. Politikere og statsledere får sitt pass påskrevet. Drømmerne derimot, de er verdens håp – mennesker med fantasi og vilje til å gjennomføre ideer. Filmen vil tydelig inspirere unge til å drømme stort. Tanken er svært god, og forhåpentligvis lar noen seg inspirere.

Filmen balanserer action og humor på en fin måte, og det visuelle er fantasifullt og imponerende. Det beste ved historien er at den har en originalitet som gjør at man ikke helt vet hva som venter i neste scene. Dette er forfriskende i eventyrsjangeren, som er blitt svært forutsibar de siste årene.

På den annen side har også denne filmen noen svakheter. Historien bruker lang tid på å komme i gang og leverer en siste halvdel som ikke er verdig forventningene som skapes underveis. I tillegg kunne man utforsket karakterene og forholdet mellom dem noe dypere. Det er vanskelig å la seg engasjere fullt ut uten å føle at man virkelig kjenner hovedpersonene.

Egnethet

Filmen har fått elleve års aldersgrense. Det er en rekke dramatiske scener, men disse oppleves aldri skremmende. Filmen anbefales derfor fra elleve år.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Flere voldsinnslag gjør at denne filmen får 11-årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser